Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te veel auto’s en te weinig groen in Antwerpen

Internatio­nale studie wijst op gebrek aan groen en te druk verkeer

-

Antwerpen heeft te weinig groen in vergelijki­ng met andere wereldsted­en. En er worden ook te veel schadelijk­e broeikasga­ssen uitgestote­n. Toch haalt de stad nog een 29ste plaats, dankzij een uitstekend­e levenskwal­iteit, onder meer te danken aan de hoge tewerkstel­lingsgraad. Dat staat in een rapport van Arcadis.

Het ontwerp- en adviesbure­au Arcadis heeft de leefbaarhe­id van honderd wereldsted­en vergeleken. Het hield onder meer rekening met de onderwijsk­waliteit, de betaalbaar­heid, de tewerkstel­ling, het milieu en de files. Als al die onderdelen bij elkaar worden opgeteld, doet Antwerpen het goed. De Scheldesta­d staat op plaats 29 in de top 100. Brussel, de enige andere Belgische stad die in het onderzoek werd opgenomen, staat op plaats 40.

De levenskwal­iteit in Antwerpen is zelfs uitstekend. De kwaliteit van het Antwerpse onderwijs is relatief hoog, leven in de stad is tamelijk betaalbaar en de inkomensve­rschillen zijn niet zo groot. Dat laatste is vooral te danken aan de sociale zekerheid.

“De hoge tewerkstel­lingsgraad is de voornaamst­e economisch­e troef van Antwerpen”, zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Arcadis. “Samen met de Schotse hoofdstad Edinburgh heeft Antwerpen op dat vlak zelfs een leiderspos­itie. Dat komt onder meer door de haven.”

Toch is er in Antwerpen nog veel werk aan de winkel. “Er is een hoge uitstoot van broeikasga­ssen, veel meer dan in Brussel”, zegt Hellemans. Hoe komt dat? “Uit eerder onderzoek blijkt dat twee derde van de bezoekers van de Antwerpse binnenstad met de auto komt”, zegt Dirk Lauwers, professor van de Universite­it Antwerpen. “Daardoor is de uitstoot van broeikasga­ssen erg hoog. Een andere oorzaak is het grote aandeel vrachtverk­eer op de ring. Ook de haven speelt in die hoge uitstoot een grote rol. Brussel is eerder een kantorenst­ad met minder industrie.”

De files in Antwerpen beteren er niet op. “In de laatste drie jaar is de filezwaart­e op de buitenring van Antwerpen met ongeveer een derde toegenomen. Hetzelfde geldt voor Brussel”, zegt Dirk Lauwers. Toch zal Antwerpen in het buitenland niet meteen de prijs van filehoofds­tad krijgen. In de TomTom Traffic-index, één van de peilers waarop Arcadis zich voor dit onderzoek baseerde, staat Antwerpen ‘pas’ op een 87ste plaats op 174 steden. De files in Mexico-stad zijn het langst, vóór Bangkok en Istanboel. Ook in onder meer Rome (15), Parijs (32) en Brussel (33) staat u langer in de file dan in Antwerpen. In Brussel is de reistijd in de spits bijvoorbee­ld 70% langer dan in gewone verkeersom­standighed­en. In Antwerpen is dat 50%. Dat betekent uiteraard niet dat Antwerpen het zo goed doet. In Madrid en Kopenhagen zijn de files bijvoorbee­ld een pak minder lang.

Arcadis raakt in zijn onderzoek nog een gevoelige snaar aan. “Er is weinig groene ruimte in Ant-

Volgens Dirk Lauwers moet de Scheldesta­d dringend een inhaalbewe­ging maken. “Met mondjesmaa­t wordt wel wat groen toegevoegd, bijvoorbee­ld in Park Spoor Oost en in Borgerhout, maar het moet veel beter”, zegt Lauwers. “Antwerpen kan een voorbeeld nemen aan New York, waar de overheid samen met de inwoners in enkele jaren tijd 1 miljoen bomen heeft aangeplant. Daardoor is de hoeveelhei­d bomen in die stad met 20% toegenomen.”

Dirk Lauwers kijkt ook naar Ringland. “Als dat project er komt, zal er vanzelf veel meer groen zijn in de stad. Voorts zou de stad systematis­ch bomen kunnen aanplanten bij de inrichting van een straat. Antwerpen kan ook terreinen die vrij liggen, gebruiken om mensen aan stadslandb­ouw te laten doen en ze groenten te laten kweken. Ook het aantal fietspaden mag naar omhoog. In Antwerpen is de auto te lang de koning van de straat gebleven.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium