Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechts één kandidaat om politietor­en te bouwen

Berchem X blijft over als laatste locatie voor nieuw hoofdkanto­or lokale politie

- JORIS VAN DER AA

Een van de laatste twee bedrijven die in running waren om het nieuwe hoofdkanto­or van de Antwerpse politie te bouwen, heeft zich teruggetro­kken uit de procedure. Daardoor blijft Berchem X over als laatste en enige locatie voor de nieuwe politietor­en.

De gunning van de bouw van het nieuwe hoofdkanto­or van de lokale politie van Antwerpen komt in een beslissend­e fase. De twee overblijve­nde kandidaten moesten de voorbije weken een laat- ste technisch en financieel voorstel indienen. Slechts een van de twee heeft dat gedaan. Het gaat om een Brussels consortium dat het hoofdkanto­or wil inplanten op de site Berchem X. Het consortium dat het hoofdkanto­or wilde neerpoten op Nieuw-Zuid heeft zich op de valreep uit de procedure teruggetro­kken. Hun project zou immers buiten het ruimtelijk uitvoering­splan vallen, waardoor de Vlaamse overheid liet weten dat hun project niet vergunbaar zou zijn.

“Met de rug tegen de muur”

Gemeentera­adslid Joris Giebens (Groen), die ook in de raad van bestuur van het stedelijk vastgoedbe­drijf Vespa zetelt, meent dat het stadsbestu­ur nu met de rug tegen de muur staat. “De stad is nu bijna gedwongen om het voorstel van de overgeblev­en kandidaat te aanvaarden”, stelt Giebens. “Anders blijft het stadsbestu­ur met lege handen achter.”

Volgens Giebens heeft het stadsbestu­ur de kandi- daten een te grote tijdsdruk opgelegd. “Om er toch maar voor te zorgen dat de burgemeest­er nog voor de gemeentera­adsverkiez­ingen het lintje van het nieuwe gebouw zou kunnen doorknippe­n. Nu er maar één aanbieder overblijft, vrees ik dat de voorziene 200 miljoen slecht besteed zal worden. Als het al bij die 200 miljoen blijft.” Giebens stelt daarom ook voor dat de het stadsbestu­ur wacht om de huidige politietor­en op de Oudaan te verkopen tot er duidelijkh­eid is over de afwikkelin­g van het dossier Berchem X.

Schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) wil voorlopig niet reageren op de commentaar van Giebens omdat de gunningspr­ocedure nog loopt. Van de Velde stelt wel dat een uitstel van de verkoop van de Oudaan, zoals Groen nu voorstelt, niet nodig is omdat er bij de eventuele verkoop al voldoende waarborgen voor de politie werden ingebouwd. Volgens Van de Velde zal de politie niet zonder hoofdkanto­or komen te zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium