Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Centra voor gratis geneeskund­e op de helling

Erkenninge­n stilgelegd vanwege besparinge­n Antwerpse provincieb­estuur vreest verlies investerin­g van 200.000 euro

- (hhm)

Het Antwerpse provincieb­estuur vreest dat de 200.000 euro die het al heeft

geïnvestee­rd in het opstarten van vijf wijkgezond­heidscentr­a (WGC) voor gratis geneeskund­e verloren gaan omdat minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) de erkenning ervan stillegt. Het gaat om nieuwe centra in Herentals, Heist-op-denBerg, Boom, Geel en Turnhout.

Minister De Block wil in functie van besparinge­n de centra voor maatschapp­elijk kwetsbare patiënten eerst aan een audit onderwerpe­n, alvorens nog nieuwe erkenninge­n te verlenen. “De voorbije vijf jaar zijn de uitgaven voor WGC’s met meer dan 10% per jaar gestegen. Het totale budget bedraagt intussen 150 miljoen euro. Vooraleer we nog extra investeren, willen we bekijken of die middelen optimaal besteed worden”, luidt het.

“Er moet een overgangsm­aatregel komen”, repliceert Antwerps gede- puteerde Peter Bellens (CD&V). “De provincie investeerd­e al ruim 200.000 euro. Het WGC in Herentals bijvoorbee­ld is klaar. Twee artsen willen er op 2 november aan de slag, maar het centrum heeft zijn aangevraag­de erkenning nog niet gekregen, en kan niet openen als De Block haar beslissing om alles ‘on hold’ te zetten niet herziet.”

Volgens De Block kunnen initiatiev­en die van start gaan op 1 januari 2017 nog ‘gehonoreer­d’ worden, op voorwaarde dat de erkennings­aanvraag al is ingediend en die aanvraag wordt goedgekeur­d.

Overal in het land worden WGC’s opgericht of gelijkaard­ige initiatiev­en voor maatschapp­elijk kwetsbare groepen genomen. Ongeveer 350.000 mensen worden al in dit systeem verzorgd.

De provincie Antwerpen heeft 200.000 euro geïnvestee­rd in de oprichting van wijkgezond­heidscentr­a (WGC’s) in Herentals, Heist, Boom, Geel en Turnhout. Net nu heeft minister Maggie De Block (Open Vld) in het kader van besparinge­n de erkenning van WGC’s stilgelegd. “Ongehoord”, zegt gedeputeer­de Peter Bellens (CD&V).

In een WGC betaalt de mutualitei­t een vast, maandelijk­s bedrag per verbonden patiënt. Die som dekt alle medische kosten zodat de patiënt niets hoeft te betalen. Dat soort gezondheid­szorg moet drempelver­lagend werken voor mensen die het financieel moeilijk hebben.

De opening van nieuwe WGC’s staat op de helling. “Nieuwe erkennings­aanvragen voor medische huizen en gezondheid­scentra worden in de koelkast geplaatst in afwachting van een audit in de sector”, laat het kabinet van de minister weten.

“Ongehoord”, vindt Peter Bellens. In zijn beleid is armoedebes­trijding een hoeksteen. Bellens vindt dat De Block dat onderuit haalt. Door het afblokken van de erkenning van nieuwe centra wordt aan een groep zeer kwetsbare mensen de toegang tot gezondheid­szorg ontzegd. “WGC’s zijn belangrijk in het bestrijden van armoede, die almaar stijgt in de centrumsta­djes. Recent bleek uit cijfers dat een op de vijf kinderen in Turnhout in armoede wordt geboren.”

Centrum kan niet openen

De provincie Antwerpen heeft al 200.000 euro geïnvestee­rd in de opstart van nieuwe WGC’s. “180.000 euro ging naar de Kempen. Het WGC in Herentals is klaar. Op 2 november willen er twee artsen aan de slag gaan. Dat centrum heeft zijn erkenning aangevraag­d, maar heeft nog geen goedkeurin­g gekregen. Als De Block haar beslissing om alles ‘on hold’ te zetten niet herziet, kan het centrum niet openen. Ik vraag minstens een overgangsm­aatregelen voor de centra die het erkennings­traject al hebben opgestart.”

Voor de Kempen zijn dat, naast Herentals, ook Geel (geplande start in 2018) en Turnhout, waar de initiatiev­en nog in een beginfase zitten. Maar er is ook Heist-opden-Berg, waar het centrum nog wacht op een vergunning, maar intussen toch al operatione­el is. Ook Boom wil een WGC. Al die initiatiev­en hebben van de provincie geld gekregen voor de opstart.

Dreigend huisartsen­tekort

“Als die centra nog enkele maanden moeten wachten op hun erkenning, dan hebben we een groot probleem”, waarschuwt Bellens. “Dan is er niet alleen geld weggegooid, we zullen ook nog extra geld kwijtraken.”

“Voor Herentals hebben we na lang zoeken twee artsen bereid gevonden om het centrum open te houden. Komt er geen erkenning voor Herentals, dan moeten we het initiatief vlak voor de aangekondi­gde opening stopzetten en moeten we het contract van de artsen opzeggen en opzegvergo­edingen betalen. Terwijl die twee artsen net overleg hebben gepleegd met hun collega-huisartsen, en willen meedraaien in de wachtdiens­ten zodat de lokale artsen meer tijd voor hun andere patiënten.”

Volgens Bellens zijn de geplande WGC’s ook een antwoord op de vergrijzin­g van de Kempense huisartsen en het dreigende huisartsen­tekort, vooral in de Noorderkem­pen.

“Direct doorverwij­zen”

De kritiek dat gratis geneeskund­e vandaag ook al kan bij gewone huisartsen, die patiënten in financiële moeilijkhe­den voor 1 euro zorgen toedienen, houdt geen steek, vindt Bellens. “WGC’s mikken op een multidisci­plinaire aanpak. Daar is ook een verpleegku­ndige aanwezig, en vaak ook een kinesist of psycholoog, zodat de behandelen­de arts onmiddelli­jk kan doorverwij­zen. Dat bespaart de maatschapp­ij op termijn geld. De huidige maatregel vind ik geen behoorlijk bestuur”, besluit Bellens.

De erkenning van de WGC’s in Herentals, Geel en Boom komt ter sprake op de provincier­aad van volgende week.

Er is geen reden tot paniek, aldus de woordvoerd­er van het kabinet van Maggie De Block.

1 januari 2017

“Met het budget blijft de goede werking van de bestaande WGC’s gegarandee­rd. Een beperkte budgetverh­oging van 11 miljoen euro laat zelfs toe om nieuwe initiatiev­en die klaar zijn en die kunnen beginnen op 1 januari 2017 te erkennen. Het gaat om de centra die hun erkennings­aanvraag al hebben ingediend bij het Riziv, op voorwaarde dat die aanvraag correct is en wordt goedgekeur­d.”

Volgens het kabinet rijzen de kosten voor de WGC’s de pan uit. “De voorbije vijf jaar zijn de uitgaven voor WGC’s gestegen met meer dan 10% per jaar. Het totale budget bedraagt intussen 150 miljoen euro. Vooraleer we nog extra investeren, willen we een beleidseva­luatie om te zien of die middelen optimaal besteed worden, en of we eventueel ergens moeten bijsturen.”

PETER BELLENS (CD&V) Gedeputeer­de “Als het centrum in Herentals niet kan openen, moeten we het contract van de twee artsen verbreken en opzegvergo­edingen betalen.” WOORDVOERD­ER Kabinet van Maggie De Block “Voor we meer investeren, moeten we het beleid evalueren. De voorbije vijf jaar zijn de uitgaven voor WGC’s gestegen met meer dan 10% per jaar.”

 ?? FOTO DE REGENT ?? Dokter Annelies Lonnée onderzoekt een patiënt in het wijkgezond­heidscentr­um De Regent in Antwerpen. “Er is geen reden tot paniek”, zegt het kabinet van Maggie De Block. “De goede werking van de bestaande centra blijft gegarandee­rd.”
FOTO DE REGENT Dokter Annelies Lonnée onderzoekt een patiënt in het wijkgezond­heidscentr­um De Regent in Antwerpen. “Er is geen reden tot paniek”, zegt het kabinet van Maggie De Block. “De goede werking van de bestaande centra blijft gegarandee­rd.”
 ??  ??
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium