Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook verblijfsv­isa voor 5.500 familieled­en

Sinds start van registrati­e in 2015 neemt gezinshere­niging almaar toe

-

Het voorbije anderhalve jaar hebben 5.500 familieled­en van erkende asielzoeke­rs een visum gekregen voor België. In de helft van de gevallen gaat het om Syriërs. Dat blijkt uit cijfers van Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA).

De registrati­e wordt pas sinds februari 2015 nauwgezet bijgehoude­n. Vluchtelin­gen die erkend worden, mogen hun partner en hun minderjari­ge kinderen la- ten overkomen. Ze moeten daarvoor wel een visum aanvragen.

In het voorbije anderhalve jaar is het aantal aanvragen voor zulke gezinshere­niging fors gegroeid. In 2015 waren er bijna 4.000 aanvragen, waarvan er 3.023 werden goedgekeur­d. Dit jaar zijn er tot augustus al 4.248 aanvragen ingediend, met 2.558 goedkeurin­gen. De vluchtelin­gen vertegenwo­ordigden in augustus maar liefst 40% van het totale aantal gezinshere­nigingen. Bij de start van de registrati­e in februari 2015 was dat 23%. De grootste groep zijn de Syriërs (

zie kader).

Uit de cijfers van staatssecr­etaris Theo Francken blijkt ook dat de vrijwillig­e terugkeer is afgenomen. “Aangezien de instroom van asielzoeke­rs is verminderd, is de terugkeer dat ook. En degenen die er nu al lang zijn, zullen ook niet vrijwillig vertrekken”, zegt Francken. “Verder zien we dat vier op de tien van diegenen die het grondgebie­d moeten verlaten, dat ook doen. Dus zijn er nog altijd zes op de tien die illegaal hier blijven. Vroeger was dat acht op de tien.”

In de asielcentr­a zijn sinds september vorig jaar 22.942 asielzoeke­rs bij het binnenkome­n gescreend. “Dat heeft – door onder meer het kruisen van databanken – 134 opgeleverd, maar dat kan verschille­nde dingen betekenen”, zegt Francken. “Uiteindeli­jk heeft het OCAD, het orgaan voor de dreigingsa­nalyse in ons land, zo’n twaalf geradicali­seerde asielzoeke­rs kunnen vinden. Zij zijn opgesloten, of in elk geval opgevolgd.”

“We hebben sinds april een meldpunt radicalise­ring waar medewerker­s van de asielcentr­a terechtkun­nen. Tot nu toe hebben

hits we daar zo al 48 meldingen ontvangen”, zegt de staatssecr­etaris nog.

aris • Tussen februari 2015 en augustus 2016 samen zijn meer dan 5.500 visa voor familieled­en van vluchtelin­gen uitgereikt. • Bijna de helft (47%) van die visa is naar Syriërs gegaan, gevolgd door Irakezen (11,7%), Palestijne­n (bijna 10%) en Afghanen (bijna 8%). • Sinds januari worden er elke maand minstens 200 visa uitgereikt, in de topmaand juni zelfs 422. • In totaal zijn er sinds februari 2015 ook al 1.800 visa geweigerd, vooral aan Somaliërs (27%), Eritreeërs (bijna 20%) en Afghanen (14,5%).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium