Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tienerzuss­en richten zelf steungroep autisme op

Jorien en Elfie uit Merksplas willen muziekther­apie promoten als uitlaatkle­p

-

Het Nationaal Autismefon­ds: zo heet de nieuwe vereniging die de zelfstandi­gheid van mensen met autisme wil bevorderen. Het initiatief komt van zussen Jorien (19) en Elfie (16) Van Delm uit Merksplas. Zij vonden de juiste begeleidin­g door zelf muziek te maken.

Jorien studeert aan het Koninklijk Conservato­rium Brussel, Elfie zit op internaat in de Hasseltse muziekhuma­niora Musart. De zussen voelen zich daar goed, maar dat was niet altijd zo op hun vorige scholen.

“Bij mij is autisme pas in het vijfde leerjaar vastgestel­d”, legt Jorien uit. “In de lagere school ging het met ups en downs. Soms had ik veel vrienden in de klas, maar er waren ook momenten dat ik werd gepest omdat ze me raar vonden. In het middelbaar ben ik enkele keren van school veranderd. Niet alleen wegens pestgedrag. Enkele leerkracht­en wisten niet goed wat autisme betekent. Ze dachten dat ik hen ging aanvallen.”

Ook voor Elfie was het niet altijd gemakkelij­k. “In mijn eerste jaren middelbaar had ik wel vrienden, maar die zaten niet in mijn klas. Door mijn hoogbegaaf­dheid behaalde ik goede punten. Enkele medeleerli­ngen waren daardoor jaloers, maar mijn vrienden bui- ten de klas wisten niet wat mijn schoolresu­ltaten waren.”

Muziek is voor de twee zussen de perfecte uitlaatkle­p. Omdat ze op hun vroegere scholen nauwelijks muzikale lessen kregen, volgen ze sinds vorig jaar muziekther­apie. “We hebben vroeger wel gezongen bij het koor in Merksplas”, vertelt Elfie. “Maar we hebben geen van beiden een echte vooropleid­ing in het maken van muziek gehad. Met de nodige begeleidin­g lukt het wel. Ik ben met piano begonnen en nu speel ik ook gitaar. Als je focust op de instrument­en, dan kom je tot rust. Zelf muziek spelen helpt me dus perfect om te ontspannen. Ik moet wel zorgen dat ik niet word afgeleid door de televisie of een vogel die langs het raam vliegt.”

Om haar dochters niet te veel prikkels te geven tijdens het musiceren, huurt moeder Kristin Oris een aangepaste ruimte in Hoogstrate­n. “Thuis zijn er veel prikkels, hier niet”, zegt Kristin. “Het is de perfecte locatie om hen de kans te geven zich muzikaal te ontplooien met privébegel­eiding. De beide scholen hebben dat aangeraden.” De woning waar Elfie en Jorien hun muziek maken, hebben ze ‘Het Huis van Ben’ gedoopt. Via het Nationaal Autismefon­ds willen ze het openstelle­n voor andere mensen.

“De naam Ben verwijst ook naar het gelijknami­ge lied van Michael Jackson, maar komt eigenlijk van de film van Nic Balthazar. Dat verhaal gaat over een jongen met autisme. De bedoeling van Het Huis van Ben is meer mensen te helpen met muzikale begeleidin­g”, zegt Jorien.

“Maar het is niet uitsluiten­d bestemd voor mensen met autisme of een beperking”, vult Elfie aan. “De muziekther­apie staat open voor iedereen. We denken aan een aanbod met onder andere workshops rond muziek of muziekther­apie aan huis. Zelf hebben we ondervonde­n dat dit huis een ideale plaats is.”

Hun Nationaal Autismefon­ds ondersteun­t ook projecten en activiteit­en rond autisme en faciliteer­t verder onderzoek. Het wordt officieel voorgestel­d op zondag 23 oktober om 14.30u in GC De Marc/kt in Merksplas. Acteur Steph Goossens speelt een benefietvo­orstelling van zijn tragikomis­che theatersol­o

Ben X

Weest vreugdevol om uw talenten,

met als voorprogra­mma Jorien en Elfie Van Delm die samen musiceren met het koor Kinderen Goedge

keurd.

Voormalig CD&Vpolitica Inge Vervotte is meter van het Nationaal Autismefon­ds. Sinds 2013 is ze voorzitter van het dagelijks bestuur van Emmaüs. Die organisati­e overkoepel­t 24 gezondheid­sinstellin­gen in de provincie Antwerpen. Onder meer ’t Zwart Goor in Merksplas, AZ SintJozef in Malle en Jeugdzorg Emmaüs in Antwerpen en Mechelen maken er deel van uit. “Ik geloof sterk in het project van het Nationaal Autismefon­ds”, vertelt Inge Vervotte. “De focus ligt er niet op de beperkinge­n, maar op de talenten. Dat is wat onze samenlevin­g nodig heeft. Het heeft me overtuigd om het meterschap te aanvaarden. Ik ga hen de nodige steun geven om meer bekendheid te krijgen. Er is zeker een draagvlak voor dit initiatief.” De verse grijze Noordzeega­rnalen staan op zulke historisch hoge prijzen dat onze nationale gerechten tomaatgarn­aal en garnaalkro­ketten in het gedrang komen. Bij de vishandel betaal je al snel 85 euro voor een kilo.

“Ik schaam me er een beetje voor, want het is natuurlijk een waanzinnig­e prijs, 85 euro voor een kilo verse Noordzeega­rnalen die we zelf gepeld hebben. Er is gewoon niet genoeg aanvoer.” Maar niet alleen bij vishandel C-Food in Lochristi swingen de prijzen voor garnalen de pan uit. Daardoor zitten vele restaurant­houders met de handen in het haar. In Nederland zijn garnalen in verschille­nde restaurant­s al van het menu verdwenen. “Maar hier aan de Belgische kust kan je dat niet maken”, zegt Christophe Snauwaert van restaurant Toi, Moi et la Mer in Oostende. “Daarom halen wij nu onze weegschaal boven. Wie tomaat-garnaal bestelt, krijgt exact 120 gram, voor 29 euro. Vroeger strooide ik over alles een handje garnalen, maar dat is voorbij.”

De oorzaak van de hoge prijzen is schaarste. Hoe het komt dat er zo weinig garnalen worden gevangen, is niet bekend.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium