Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijven verkopen hun facturen aan elkaar

Nieuwe beleggings­vorm brengt gemiddeld 6% per jaar op

-

Bedrijven verkopen tegenwoord­ig niet alleen goederen en diensten, maar ook hun facturen. Via het platform Edebex halen investeerd­ers een gemiddeld jaarrendem­ent van 6%.

Edebex is een startend bedrijfje uit Oudergem (Brussel), dat een platform heeft gemaakt waarmee bedrijven hun facturen kunnen doorverkop­en aan elkaar. Het principe is ontstaan uit een probleem waar veel bedrijven mee worden geconfront­eerd. Ze hebben nu geld nodig, maar de klant moet pas over pakweg twee maanden zijn factuur betalen.

Edebex zorgt ervoor dat een ander bedrijf die factuur al na enkele dagen betaalt, weliswaar met een korting. Beide bedrijven zijn dan gelukkig: het ene bedrijf omdat het zijn geld snel heeft, het andere bedrijf omdat het een fikse meerwaarde heeft gehaald. Want als de klant na twee maanden eindelijk moet betalen, zal het volledige bedrag terechtkom­en bij het bedrijf dat de factuur met een korting heeft voorgescho­ten.

De klant krijgt op zijn factuur dus niet het rekeningnu­mmer van het bedrijf waar hij iets heeft gekocht, maar het rekeningnu­mmer van Edebex, dat het bedrag doorstuurt naar het bedrijf dat de factuur heeft gekocht.

Iedereen met een btw-nummer mag deelnemen aan de koop- en verkoopmar­kt van Edebex.

“Er zijn nu al 500 bedrijven die ons systeem gebruiken”, zegt David Van der Looven, commerciee­l directeur van Edebex. “400 bedrijven verkopen hun facturen via ons platform. 100 bedrijven kopen de facturen. We houden het aantal kopers bewust beperkt, omdat we ze voldoende kansen willen geven om een factuur met een aantrekkel­ijk rendement te kopen. Als er te veel kopers zouden zijn, hebben ze te veel concurrent­ie van elkaar.”

Een bedrijf dat een factuur koopt, haalt volgens Edebex een gemiddeld rendement van 6% per jaar. “Stel dat een bedrijf een factuur van 100.000 euro pas over twee maanden betaald krijgt, en het geld nu al wil. Een ander bedrijf kan die factuur dan nu al kopen, maar met een korting, bijvoorbee­ld voor een bedrag van 99.000 euro”, zegt Van der Looven.

“Het ene bedrijf heeft zijn geld veel sneller – via ons platform vinden we zelfs binnen de week een koper – en het andere bedrijf strijkt een mooi rendement op. In dit voorbeeld is de meerwaarde 1.000 euro, of dus 1% in twee maanden. Of 6% per jaar.”

Het bedrijf dat de facturen koopt, moet enkel een jaarlijks lidgeld van 150 euro betalen. Een bedrijf dat facturen verkoopt – en het geld van zijn klanten dus sneller wil krijgen – heeft meer kosten dan het lidgeld alleen. Het moet niet alleen een minwaarde van bijvoorbee­ld 6% slikken. Het moet per factuur ook 25 euro én een klein variabel percentage aan Edebex betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium