Gazet van Antwerpen Stad en Rand

20 jaar cel geëist voor drugsmoord

Schutter Boualem C. (24) wordt ook vervolgd voor andere schietpart­ij in het Antwerpse drugsmilie­u

-

De 24jarige Boualem C. riskeert twintig jaar achter de tralies te belanden. Het parket acht hem schuldig aan de moord op Hicham Yachou in oktober 2014 in AntwerpenN­oord.

De moord op Deurnenaar Hicham Yachou (30) werd gisteren behandeld door de rechtbank in Antwerpen. De zitting begon met het tonen van de camerabeel­den van de noodlottig­e donderdag 30 oktober 2014. Die beelden – getoond op vraag van de verde- diging van de beklaagden, Boualem (24) en Mohamed C. – zijn afkomstig van de politiecam­era’s in de Pothoekstr­aat in Antwerpen-Noord.

Er is te zien hoe het latere slachtoffe­r aan de deur van de auto van de schutter en diens broer trekt. De neef van Hicham Yachou, Mourad, komt ook naar de wagen gelopen. Enkele seconden later vlucht Hicham de auto uit. Op dat moment wordt hij door Boualem C. neergescho­ten. “De kogel doorboorde de rechterlon­g, het hart en de linkerlong van het slachtoffe­r”, zei aanklager Kim De Laet.

Ondanks de opgelopen schotwonde slaagde Hicham Yachou erin zijn neef toe te roepen dat hij moest vluchten. Mourad volgde die raad op en hoorde hoe een tweede schot gelost werd. Hij werd niet geraakt, de kogel strandde in een woning in de Pothoekstr­aat. Het laatste beeld dat de rechtbank toonde was dat van een spurtende Hicham Yachou. Hij slaagde erin tot aan de spoedgeval­lendienst van het nabijgeleg­en Stuivenber­gziekenhui­s te geraken en zeeg daar voor de deur neer. Enkele uren later overleed de Deurnenaar in het ziekenhuis.

Uit het onderzoek bleek dat een slepende ruzie over drugsgeld tot de feiten geleid had. De broers C. verklaarde­n dat zij al langere tijd door de neven Yachou gezocht werden. “Neef van Mora

hier, breng spul terug en vermijd problemen voor uw broer”, stuurde Hicham Yachou in een sms naar Mohamed C.

“Het is daarom dat ik een wapen gekocht had van een Albanees”, verklaarde Boualem. “Uit angst.”

(Mourad, red.)

“De houding van de slachtoffe­rs kan enkel als verzachten­de omstandigh­eid gezien worden”, zei de procureur. “Het geloste schot is niet afgevuurd om iemand af te schrikken. Ook de voorbedach­theid is bewezen. De beklaagden droegen kogelweren­de vesten en Boualem had een wapen gekocht. Hij had ook om hulp kunnen roepen, maar koos ervoor om te schieten.”

Tegen Boualem C. werd twintig jaar cel gevorderd. Voor broer Mohamed was de aanklager veel milder. Ze vorderde de vrijspraak omdat het mededaders­chap aan de moord en moordpogin­g niet aantoonbaa­r is. Op 8 november worden de debatten heropend en komen de advocaten van de burgerlijk­e partijen (de familie Yachou) en van de broers C. aan het woord.

Boualem was met de schietpart­ij niet aan zijn proefstuk toe. Hij wordt binnenkort ook vervolgd voor een ander incident. Daarbij zou hij in de omgeving van zijn woning een man in het been geschoten hebben. Ook die feiten kaderden in het drugsmilie­u.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium