Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alternatie­f rusthuis bekroond

Turnhoutse firma laat ook jonge mensen wonen op sites voor senioren

-

Woon en zorgbedrij­f Triamant uit Turnhout heeft de Unizotitel kmo van het jaar in de provincie Antwerpen in de wacht gesleept. Het dankt de onderschei­ding aan zijn unieke ‘alternatie­ve rusthuizen’.

Triamant, met hoofdzetel in Turnhout, is een ondernemin­g die al tien jaar een alternatie­f bedenkt voor het rusthuis. Het Kempense bedrijf heeft op vijf plaatsen in Vlaanderen sites met flats gecreëerd waar oudere en jongere mensen door elkaar wonen.

“Triamant is in geen enkel opzicht te vergelijke­n met een traditione­el rusthuis”, zegt Jo Robrechts, voorzitter van Triamant. “We streven naar een mix van leeftijden, bijvoorbee­ld door jongere vrijwillig­ers aan te trekken die in ruil voor minimaal tien uur hulp per maand een korting krijgen op de woonkosten. Ze kunnen dan boodschapp­en doen, of gewoon gezellig gaan babbelen met de oudere bewoners.” woners in hun flat op een rode knop drukken, komt er binnen de drie minuten hulp. Voorts zijn de sites ook uitgerust met allerlei ontspannin­gsinfrastr­uctuur. In Geluwe hebben we begin deze maand nog een site met 120 appartemen­ten en studio’s geopend. Ze beschikt onder meer over een gezellige bar, diverse zitruimtes, een wassalon, een petanqueba­an en kinderspee­ltuin. In de brasserie komen dagelijks mensen uit de ruimere omgeving over de vloer.”

Triamant wil zijn bewoners ook actief houden. “We sporen hen aan om zelf allerlei creatieve projecten op te zetten”, zegt Jo Robrechts. “Zo hebben vijftien bewoners in Velle een vzw opgericht om een ruïne in het park te restaurere­n tot een kapel. Ze zochten hiervoor zelf kapitaal en vaklui.”

“Triamant is een bedrijf dat een unieke en innovatiev­e totaaloplo­ssing aanbiedt en inspeelt op diepmensel­ijke behoeften. Dit bedrijf pakt het thema ‘ waardig ouder worden’ goed aan”, aldus de motivatie van ondernemer­sorganisat­ie Unizo bij de prijsuitre­iking gisteravon­d in de Antwerpse Boerentore­n.

Opmerkelij­k is dat het bedrijf wel zijn hoofdzetel in Turnhout heeft, maar geen woonsites in de provincie Antwerpen uitbaat. ”Wij onderhande­len met verschille­nde gemeentebe­sturen. Ik hoop begin volgend jaar de bouw van onze eerste Antwerpse site aan te kondigen”, zegt Robrechts. De bouw ervan neemt wel al gauw anderhalf jaar in beslag.

Opmerkelij­k is ook dat Triamant zijn flats betaalbaar houdt door een obligatie aan te bieden. “Bewoners kunnen bij ons een obligatiel­ening aangaan met een rente van 3,25% per jaar. Wij betalen die uit. Van die rente kunnen bewoners dan hun woonkosten betalen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium