Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Russische beschuldig­ingen tegen België houden geen steek”

-

Een boze minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) roept de Russische ambassadeu­r in ons land op het matje vanwege de “valselijke” bewering dat Belgische F16’ s in Syrië verscheide­ne burgerdode­n maakten. Complete nonsens, volgens zowel Reynders als minister van Defensie Steven Vandeput (NVA). “België lokt deze beschuldig­ingen zelf uit, door zo geheimzinn­ig te doen over de bombardeme­nten”, stellen Groen en sp.a.

Of grootmacht Rusland onder de indruk zal zijn van de terechtwij­zing door België valt te betwijfele­n. Toch pikt ons land het niet valselijk te worden beschuldig­d van oorlogsmis­daden, meer bepaald een luchtaanva­l nabij de Syrische stad Aleppo waarbij zes burgerdode­n vielen, en vier anderen zwaargewon­d geraakten.

Volgens de Russen – die op dit moment boven Aleppo een tijdelijk staakt-het-vuren respectere­n – werden er op het moment van de luchtaanva­l (dinsdagoch­tend) twee Belgische gevechtsvl­iegtuigen boven Aleppo gedetectee­rd. Of zoals de Russische staatsmedi­a het samenvatte­n: “Net op het moment dat Rusland en Syrië de luchtaanva­llen beëindigen, laat de Westerse coalitie bommen vallen op de vreedzame bevolking van Aleppo.”

“De beschuldig­ingen houden werkelijk geen steek”, bena- drukt een geërgerde minister van Defensie Steven Vandeput aan de internatio­nale media. “Ik kan u met de hand op het hart bevestigen dat onze luchtmacht de afgelopen dagen niet in deze streek actief was.” Ook Reynders spreekt van klinkklare nonsens: “De Russische verklaring­en zijn helemaal niet geverifiee­rd en voor ons onaanvaard­baar.” En dat zal tot een hartig gesprek leiden met de Russische ambassadeu­r in ons land, Alexander Tokovinin, zo belooft Reynders.

De uitlatinge­n van Rusland aan het adres van ons land zijn opmerkelij­k: Rusland oogst al maanden zware kritiek van de internatio­nale gemeenscha­p voor de niets ontziende manier waarop het Russische leger het Syrische leger van president Bashar al-Assad bijspringt. Volgens mensenrech­tenorganis­aties is het aantal oorlogsmis­daden dat de Russen daarbij be-

gaan niet meer te tellen.

Vandeput en Reynders beschouwen de Russische uitlatinge­n dan ook eerder als het zoveelste staaltje Russische desinforma­tie, bedoeld om onenigheid te zaaien binnen de Westerse coalitie tegen IS, geleid door de Verenigde Staten. Komt daarbij dat België sowieso op gespannen voet leeft met Moskou: er zijn de door België gesteunde Europese sancties tegen Rusland vanwege de Russische inmenging in Oekraïne. Daarnaast bewaken Belgische F-16’s mee het Baltische luchtruim, nu Russische straaljage­rs regelmatig Europa trachten binnen te dringen.

Opmerkelij­k: in ons land vinden oppositiep­artijen Groen en sp.a, net als de ngo Vredesacti­e, dat België de Russische beschuldig­ingen haast uitlokt.

“België is immers het minst transparan­t van alle landen die boven Irak en Syrië terreurorg­anisatie IS bestrijden”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). “Landen als Canada en Groot-Brittannië rapportere­n geregeld in alle openheid over de luchtaanva­llen die hun piloten uitvoeren. Maar België zwijgt over de bombardeme­nten in alle talen.” En dat maakt dat ons land “vatbaar is voor de propaganda van andere partijen”, zeggen ook sp.a-Kamerleden Dirk Van der Maelen en Alain Top.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium