Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6 op de 10 jongeren willen verplichte burgerdien­st

-

Bevelen van een drilsergea­nt hoeven ze niet, maar zes op de tien Belgische jongeren willen wél een verplichte burgerdien­st van een jaar. Bijspringe­n in het ziekenhuis, of ontwikkeli­ngslanden uit het slop halen. Dat blijkt uit de enquête van de VRT.

Nee, ze willen niet alleen hun videogame uitzetten om te gaan fuiven. De Belgische jongeren willen hun handen uit de mouwen steken. En ze willen daartoe verplicht worden.

Dat blijkt uit een grootschal­ige bevraging van Europese jongeren door de VRT en een reeks andere openbare omroepen. Van de Belgische respondent­en gaat 62% akkoord met deze stelling: ‘De dienstplic­ht moet worden ingevoerd, maar met de mogelijk om iets buiten

Generation What?, het leger te doen (bijvoorbee­ld bij humanitair­e organisati­es of in ziekenhuiz­en, bij milieuproj­ecten of sociaal werk)’.

Het moet gezegd dat van de Vlaamse jongeren tussen 16 en 34 zich maar 53% achter die stelling schaart, terwijl dat bij de Franstalig­en 79% is. Maar het blijft opmerkelij­k dat ruim de helft expliciet vraagt om verplichte gemeenscha­psdienst.

“Ze zien in dat de uitdaginge­n voor hun generatie fenomenaal zijn, en dat ze die alleen zullen aankunnen als ze zich engageren en aan hetzelfde zeel leren trekken”, zegt Jonathan Holslag van de Vrijdaggro­ep, een denktank van jonge denkers die eerder al voor zo’n burgerdien­st pleitte. “Ze zijn vragende partij om het samenhorig­heidsgevoe­l opnieuw te versterken. Vroeger, rond de kerktoren, was dat gevoel sterk. Nu wordt dat voor een stukje opge- vangen door de sociale media, maar jongeren zijn op zoek naar echte verbinding. Het gaat erom dat jonge gasten met verschille­nde achtergron­den, van verschille­nde culturen en inkomenskl­assen gaan samenwerke­n. Om zo de samenlevin­g sterker te maken.”

Verplicht een jaar naar het leger, daar staan ze niet voor te springen. Al is een op vier ook daar voorstande­r van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium