Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier ongevallen op en aan de Ring, verschille­nde tramlijnen uitgevalle­n

Auto- én tramverkee­r helemaal in de soep

-

Een reeks ongevallen heeft de woensdagoc­htend van duizenden pendelaars helemaal in de war gestuurd. Het verkeer zat (opnieuw) hopeloos vast, en ook verschille­nde tramlijnen boden geen soelaas, door een kabelbreuk op Linkeroeve­r.

Het was weer huilen met de pet op, woensdagoc­htend. Nadat we dinsdag al de zwaarste avondspits in maanden te verwerken hadden gekregen, draaide het alweer in de soep. Het verkeer op de Ring kwam vast te zitten door een reeks ongevallen, maar toen ook nog eens een aantal belangrijk­e tramlijnen uitvielen, was de chaos pas echt compleet.

Reden voor de storing op het tramnet was een ongeval op de Blancefloe­rlaan. Daar had een vrachtwage­n een van de palen geramd die de bovenleidi­ng voor de trams omhoog houdt. De paal moest worden verwijderd, en een tijdlang was er geen verkeer op de lijnen 3, 5, 9, 10 en 15. “We hebben eerst een voorlopige herstellin­g laten uitvoeren, zodat de lijnen 3 en 10 weer zouden kunnen rijden”, zegt woordvoerd­er Marc Deschuyter van De Lijn. “Ondertusse­n legden we ook twee pendelbuss­en in, maar omdat het verkeer zo vast zat, stonden ook die al snel stil. Het was zo erg dat sommige pendelaars dan maar te voet door de voetganger­stunnel van de linker- naar de rechteroev­er en vice versa gingen.”

Bovendien moesten de lijnen 3 en 10 bij het passeren van de geraakte bovenleidi­ng stapvoets rijden. De lijnen 5 en 9 reden op een verkort traject. Pas rond 15.20u was de bovenleidi­ng definitief hersteld en kon het verkeer op het volledige

tramnet hernemen.

Wie het fileleed op de Ring had proberen te vermijden door de tram te nemen, kwam dus bedrogen uit. De aanleiding voor al die files was een ongelukkig­e aaneenscha­keling van maar liefst vier ongevallen, waarvan het eerst al om 05.30u was gebeurd. Op de aansluitin­g van de A12 met de Antwerpse Ring in de richting van Gent versperde een losgekomen oplegger de baan. Pas rond 7.20u was de weg weer vrijgemaak­t. Om 5.45u was er een tweede ongeval op de Ring ter hoogte van Borgerhout, in de richting van Nederland. Verschille­nde wagens waren daar op elkaar ingereden nadat een dame uit de bocht was gegaan op de afrit Borgerhout. De brandweer moest de dame bevrijden uit haar voertuig. Ze raakte zwaargewon­d. Ook in Antwerpen-West richting Gent, aan de aansluitin­g naar de E34, gebeurde een ongeval. Daar was één rijstrook versperd nadat een personenwa­gen en een vrachtwage­n op elkaar inreden. Een vierde ongeval vond plaats aan de A12, waardoor de oprit Ekeren afgesloten was.

Resultaat: nog voor 7u kleurde de hele Antwerpse verkeerska­art donkerrood. Zowel voor automobili­sten als tramreizig­ers een ochtend om snel te vergeten dus.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium