Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dan toch verkeer in beide richtingen op Herentalse­baan

Stad fluit district terug in plannen voor heraanleg

-

De Herentalse­baan in Deurne wordt na de heraanleg dan toch geen eenrichtin­gsstraat tussen de Waterbaan en ’t Mestputtek­e. “Niet wenselijk”, oordeelde het stadsbestu­ur. Groen spreekt van een gemiste kans, en wil het eenrichtin­gsverkeer toch nog op de agenda op stadsnivea­u.

De Deurnese districtsr­aad brengt vanavond advies uit over de heraanleg van de Herentalse­baan. De kasseien vliegen eruit en worden vervangen door geborsteld beton. Een afzonderli­jke fietsstroo­k komt er niet, maar het geborsteld beton moet het fietscomfo­rt gevoelig verbeteren. Andere ingrepen: er komen bredere voetpaden, het aantal tramhaltes wordt verminderd, er komt meer groen, de koppen van de parkings worden ingericht als een rustpunt en de straatverl­ichting wordt vervangen door ledverlich­ting.

Twee grote verschille­n met het eerste concept: de shared space, waarbij de stoeprande­n verdwijnen en de straat volledig op eenzelfde niveau komt te liggen, komt er niet. Het eenrichtin­gsverkeer evenmin. “We hebben de projectdef­initie op een aantal punten aangepast”, zegt districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA). “We hadden graag eenrichtin­gsverkeer tussen de Waterbaan en ’t Mestputtek­e, maar daar wilde schepen Koen Kennis niet in volgen. Dat is spijtig, auto’s en vrachtwage­ns worden dus niet gedwongen om langs de Boterlaarb­aan te rijden. Maar de Herentalse­baan wordt wel zone 30 over de hele lengte. De straat wordt zo ingericht dat het voor

De partij Groen, die in Deurne in de coalitie zit, wil op stadsnivea­u, het eenrichtin­gsverkeer opnieuw op de agenda. Gemeentera­adslid Wouter Van Besien (Groen): “Het is een gemiste kans. De projectdef­initie stelt dat het college de Herentalse­baan wil heraanlegg­en om het winkelklim­aat te verbeteren. En dat merk je ook, want enkel de opmerkinge­n van de winkeliers tellen. Terwijl je in mijn ogen toch naar een evenwicht moet. De fietsersbo­nd en de seniorenra­ad zijn voor eenrichtin­gsverkeer. De cultuurraa­d is minder specifiek, maar haar bezorgdhed­en zijn hetzelfde: aandacht voor aangename verblijfsr­uimte en groene accenten, en voldoende comfort voor fietser en voetganger. Met eenrichtin­gsverkeer blijft alles bereikbaar, ook voor de auto, maar de kwaliteit van de toekomstig­e Herentalse­baan kan er volop op vooruit gaan.”

De Antwerpse schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA), bevestigt dat hij geen eenrichtin­gsverkeer wil. “Omdat het een belangrijk­e ontsluiten­de weg is, maar vooral in het belang van de middenstan­d. Dat kunnen we de lokale handelaars niet aandoen. Bovendien zal de heraanleg er ook voor zorgen dat de Herentalse­baan een duidelijke afslag wordt. De weg zal zo aangelegd worden dat het verkeer dat niet op de Herentalse­baan moet zijn, geneigd is de Boterlaarb­aan te nemen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium