Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na twintig jaar is deze plek nog altijd nodig”

Café Au Lait brengt sinds 1995 culturen samen

-

In Café Au Lait is het elke week opnieuw feest. Bovendien is het een plek waar iedereen die er komt zich meteen thuis voelt. Een verdienste waar oprichter Herman Poupaert de eer voor mag opstrijken. “Alle gemeenscha­ppen worden hier vertegenwo­ordigd.”

Café Au Lait: zwart en wit. “Dat ben ik”, steekt Herman van wal. “Zelf ben ik in Congo geboren. Mijn moeder is Congolese. De reden waarom ik ooit met Café Au Lait begon, is dat er begin jaren negentig maar weinig vermenging bestond tussen de Congolese en de Belgische kringen hier in Antwerpen. Ik ging wel eens naar een Congolees trouwfeest, maar daar bleef het bij. Ik had nood aan een plek waar iedereen zich thuis voelde.”

En zo geschiedde. “Gelukkig is er een veel bredere mix van mensen beginnen toestromen. Nu zijn alle gemeenscha­ppen hier vertegenwo­ordigd maar de reden waarom Café Au Lait is ontstaan, is vandaag nog steeds actueel. Terwijl ik twintig jaar geleden dacht dat er tegen deze tijd heel veel zaakjes als het mijne zouden bestaan in Antwerpen, blijkt dat absoluut niet het geval. Zonder de politieke toer te willen opgaan, merk je dat er nog steeds veel segregatie is. Daarom wil ik met deze plek ook naar de toekomst toe een platform aanbieden waar mensen andere culturen kunnen leren kennen. De maatschapp­ij heeft daar na al die jaren nog steeds nood aan.”

Tot nu toe slaagde Café Au Lait daar met verve in. “Er zijn hier al heel wat multicultu­rele koppels ontstaan”, lacht Herman. “En nu zie ik stilaan ook hun kinderen naar hier komen.”

Hoe hij dat voor elkaar cliché ‘muziek verbindt’

20u

21u

speelt? Het is niet voor

Ricardo González Ricardo González toerde tien jaar lang als straatmuzi­kant door New York, Buenos Aires, Parijs, Barcelona, Lissabon, São Paulo, .. Vanavond houdt de singersong­writer halt in Barnini, alvorens aan zijn Mexicaanse tournee te beginnen. Barnini, Oudevaartp­laats 10

Donderdag 20 oktober vanaf

Gratis

zuiders Derde editie van dit sfeervolle wereldfees­t vol goeie vibes en exotische beats. Izzy Maze, Leopoldpla­ats 2

Vrijdag 21 oktober vanaf 23u Gratis

optreden Het Antwerpse Noodle Collectif dropte recent zijn eerste single en speelt vanavond in Cabron. Voor de fans van “een zwoele sound en een warme sfeer”. Cafee Cabron, Kaasrui 1

Donderdag 20 oktober vanaf

Gratis niets een cliché. Goeie muziek is er namelijk in overvloed in Café Au Lait. “Van woensdag tot zaterdag draaien hier verschille­nde dj's, maar wel allemaal binnen dezelfde spirit. Bij ons kan je terecht voor funk, soul, oldschool hiphop, afrobeats, dancehall en reggae.”

“Het is mijn partner Voja Jakovljevi­c die instaat voor het muzikale programma. Zelf ben ik nog steeds erg bezig met muziek, maar toch net iets minder intensief dan vroeger. Mijn voorliefde gaat vooral uit naar oude hiphop en afrobeats. Ik ga trouwens nog steeds regelmatig op reis naar Afrika.”

Wat we deze week zoal mogen verwachten in Café Au Lait? “Vrijdag staat dj Fonkee Monk op het programma, een Gentenaar en zoals zijn naam al doet

very British De Madchester music scene ontstond eind jaren tachtig in het Verenigd Koninkrijk. Bagger duikt de Britse geschieden­is in en serveert een mooie mix van acid house, psychedeli­sche rock, ambient sounds, alternatie­ve elektronic­a en looping beats.

Bagger, Kattendijk­dok Oostkaai

22a

Vrijdag 21 oktober vanaf 21u

zeer dansbaar Ook Soul Bones geeft er voor de allerlaats­te keer een lap op alvorens club Piaf de deuren sluit. Dat gebeurt met een meer dan leuke lineup: Nonkel Guy, Mvmnt en Borealis. Maak je klaar voor een avondje stevig dansen op de beste funk, disco en soulful house. Piaf, D’Herbouvill­ekaai 25

Vrijdag 21 oktober vanaf 23u 6 euro voor 1u, 8 euro erna

expo en feest Het Debuut, een platform voor creatieve geesten, viert zijn lancering en doet dat met een multidisci­plinaire expo en een afterparty. Ben je fan van Oaktree en het populaire Avondlicht? Dan moet je vermoeden een van de beste funk dj’s van België. Daarnaast hebben we elke donderdag de Throwback Thursdays, waar het al old school hiphop, r&b en dancehall is wat de klok slaat. Enkele keren per jaar organisere­n we ook feestjes op een andere locatie, omdat er hier niet al te veel volk binnen kan. In de zomer is dat een groots straatfees­t waar telkens enkele duizenden mensen op afkomen. Die feestjes doen echt denken aan de van de Bronx uit de jaren tachtig. Af en toe laten we ook het Felixpakhu­is uit zijn voegen barsten. De eerstvolge­nde keer is 31 oktober.”

straat 5

block parties in de Oudaan zijn. Kavka, Oudaan 14

Zaterdag 22 oktober vanaf 16u Expo: gratis, afterparty: 5 euro

muzikale

there or be nen onoezeleir,

excen triekeling­en

Dit evenement beweegt zich binnen het spectrum van het dadaïsme en de fluxusbewe­ging. Hier worden de grenzen tussen (anti)kunst en muziek opgeheven. Niet helemaal mee? Wel, Extra City is een plek die je altijd opnieuw weet te boeien. Gewoon eens binnenwand­elen is de boodschap. Extra City, Eikelstraa­t 25

Zaterdag 22 oktober vanaf 19u Gratis

studenten De eerste TD van studentenc­lub Prisma dit academieja­ar is een feit. “

want het belooft bangelijk te worden”, luidt de oproep. En zoals het een degelijke studentenc­lub betaamt, is goedkoop drinken hier geen rariteit.

No Limit Antwerp, Van Ertborn

Be

Donderdag 20 oktober vanaf

22u

Leden: 5 euro vvk, 6 euro kassa. Nietleden: 6 euro vvk, 7 euro kassa

feest

straat 4

erna

magazine

viert

Het ‘Fuck Fake’magazine brengt haar nieuwe bookzine uit en doet dat met “een nacht vol rebels voer voor mind, body en soul.”

De Studio, Maarschalk Gérard

Charlie

Zaterdag 22 oktober vanaf 20u Volledig evenement: 15 euro vvk. Enkel de afterparty vanaf 22.30u: 10 euro kassa

hippie dance Club Kelly Palmer duikt de tweede week van haar bestaan in. Met de Pachanga Boys staat er meteen een grote naam. Dit superdjduo bestaat uit de Mexicaanse discowizar­d Rebolledo en de Duiste minimal houseprodu­cer Superpitch­er. Kelly Palmer, Desguinlei 94

Zaterdag 22 oktober vanaf 23u 10 euro voor middernach­t, 15 euro

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium