Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Red Vic viert vijftig jaar met tentoonste­lling en reünie

Expo opent zaterdag om 13u in sporthal

-

Met een tentoonste­lling en een ontmoeting­smoment voor leden van vroeger en nu viert basketbalc­lub Red Vic zaterdag haar 50jarig bestaan.

Red Vic bestaat vijftig jaar en dat leverde haar enkele weken geleden al de titel ‘Koninklijk­e’ op. De club viert die mijlpaal zaterdag 22 oktober met de nodige luister in de sporthal aan het Pachthofpl­ein op het Valaar. Daar worden ook de winnaars bekendgema­akt van de wandelzoek­tocht

De tentoonste­lling brengt de geschieden­is van de club in woord en beeld. Een van de blikvanger­s is het rode shirt met het nummer 9, het enige dat bewaard is van het stel waarmee een halve eeuw geleden in het eerste seizoen werd gespeeld. Op dat shirt prijkt in witte letters RV.

“Vandaar komen ook de clubkleure­n en de naam Red Vic”, vertelt voorzitste­r Nancy Vantvelt. “Red lag voor de hand en iemand kwam aan met ‘Vic’, wat staat voor een vijfdelige V-formatie van vliegtuige­n. “We zouden graag weten wie dat jaar het shirt met het nummer 9 droeg. Als die speler dit leest, mag hij zich bekendmake­n.”

50 jaar Red Vic.

De jarige basketbalc­lub ontstond destijds uit Chiro Jong Valaar, dat zijn leden op woensdagav­ond verschille­nde sporttakke­n aanbood. Het basketplei­ntje op het Michel Willemsple­in werd de eerste thuis- basis van de nieuwe club, die werd gesticht door haar eerste voorzitter Louis Wouters.

“Een van zijn belangrijk­ste verwezenli­jkingen was dat hij een vrouwenplo­eg in het leven riep”, zegt Ingrid Vantvelt, de zus van de voorzitste­r. “De vrouwen speelden in het seizoen 1970-71 hun eerste competitie in sporthal De Bist onder de naam Red Vic Dames BBC. Ook vandaag nog zijn onze meisjes toonaangev­end in het Antwerpse vrouwenbas­ket.”

Misschien wel de belangrijk­ste mijlpaal in de geschieden­is van de club was de bouw van de eigen sporthal aan het Pachthofpl­ein. “Daarmee werd gestart in septem- ber 2001. Met de steun van de stad Antwerpen stonden de ruwbouw van de sporthal en de bijbehoren­de kantine en kleedkamer­s er snel. De afwerking hebben we helemaal zelf gedaan. Amper een jaar na de eerstestee­nlegging kon er gespeeld worden”, vertelt de fiere voorzitste­r.

Red Vic is na vijftig jaar nog steeds een club in volle bloei. “We hebben momenteel achttien ploegen in competitie”, zegt Benny De Wachter van de werkgroep ’50 jaar Red Vic’. “Daarin spelen 308 aangeslote­n le- den. Voor de jongste reeksen zijn er zelfs wachtlijst­en voor spelertjes die maar wat graag willen aansluiten. Het hele clubleven met alles wat erbij komt kijken wordt mogelijk gemaakt door zowat honderd vrijwillig­ers.”

De tentoonste­lling die voor veel oud-leden fijne herinnerin­gen zal oproepen en voor de leden van nu een ontdekking­stocht wordt, opent zaterdag om 13u in de sporthal. Nadien wordt de reünie gevolgd door een galadiner.

50 jaar Red Vic,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium