Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Zone Stad’acteur lanceert hip masker tegen fijn stof

Acteur George Arrendell en zangeres Gina Brondeel uit Antwerpen lanceren Vogmask in Europa

- KARIN VANHEUSDEN Vogmask is te koop in Natuurhuis of via www.vogmaskeur­ope. com.

Acteur George Arrendell, bekend van de politieree­ks Zone Stad op VTM, brengt samen met zangeres Gina Brondeel van XSession hippe fijnstofma­skers op de markt. “Stijlvolle beschermin­g tegen luchtvervu­iling”, zo noemt het Antwerpse koppel het. Volgens arts Wouter Arrazola de Oñate zal het niet werken voor ultrafijn stof, terwijl dat net het gevaarlijk­st is.

“Met de lancering van dit fijnstofma­sker willen we iedereen de mogelijkhe­id bieden om zich efficiënt en stijlvol te beschermen tegen luchtvervu­iling”, zegt George Arrendell. “Dit doen we als pioniers . Uiteraard is dé beste manier om iets aan luchtvervu­iling te doen het verkeer aanpakken, maar dit is een deel van het veranderin­gsproces.”

George Arrendell en zijn vrouw Gina Brondeel – die vroeger deel uitmaakte van de groep X-Session – wonen al jaren met hun twee dochters in het centrum van Antwerpen. “We zijn fervente fietsers, en heel bewust van de impact van fijn stof op onze gezondheid. Zeker voor onze kinderen, want zij fietsen net waar de concentrat­ie het hoogst is. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een efficiënt fijnstofma­sker. We zijn uiteindeli­jk bij Vogmask uitgeko- men, een masker dat in 2012 op de Amerikaans­e markt is gebracht. Nu wordt de Vogmask ook in Europa gelanceerd. Gina en ik zijn het gezicht van de Europese campagne. Onze zoon Anthony, een grafisch ontwerper, heeft een van de modellen vormgegeve­n.”

George, Gina en hun dochters Lee (4) en June (11) rijden al een half jaar met hun trendy fijnstofma­skers rond in de stad. “We hebben veel bekijks, maar we willen niet meer zonder fietsen. Net zoals onze dochters. Zij zijn zich ook bewust van de noodzaak ervan en vinden het helemaal niet vervelend. We hebben ook de indruk dat ze minder vaak ziek zijn.”

De filterende en absorberen­de materialen van Vogmask beantwoord­en aan de Europese richtlijn voor beschermin­gsmaskers voor arbeiders die blootgeste­ld worden aan fijn stof. Maar is het ook efficiënt voor de gewone gebruiker?

Effect onduidelij­k

“Op dit moment zijn er geen officiële aanbevelin­gen om maskers tegen luchtvervu­iling te dragen”, zegt Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur bij de Vereniging van Respiratoi­re Gezondheid. “Dit masker zal deels beschermin­g bieden, maar in welke mate dat in het dagelijkse gebruik zal werken, is niet duidelijk. Bij zo’n masker is ook de manier van dragen belangrijk. Als het niet goed past, is het niet efficiënt. In ieder geval: ultrafijns­tof – wat het gevaarlijk­st is – wordt door een fijnstofma­sker niet gefilterd. Dé boodschap blijft toch nog altijd: minder verkeer.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S RR ?? George Arrendell en Gina Brondeel zijn de gezichten voor de Europese campagne van Vogmask.
FOTO'S RR George Arrendell en Gina Brondeel zijn de gezichten voor de Europese campagne van Vogmask.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium