Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een enquête met goed nieuws

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Voor wie moedeloos is geworden van de enquêtes over onze angst voor terreur en het begrip dat moslims zouden hebben voor het gedachtego­ed van IS, is er nu een bevraging met goed nieuws: de volgende generatie is positiever en veel toleranter.

Generation What?, zo heet het grote onderzoeks­project waaraan de VRT samen met televisiez­enders uit 13 Europese landen heeft meegewerkt. 50.000 jongeren uit heel Europa vulden uit eigen beweging een vragenlijs­t in over hun generatie. Opvallende resultaten: ze kunnen het uitstekend vinden met hun ouders, ze voelen zich Europeanen – vooral omdat ze dankzij het Erasmuspro­ject in een ander Europees land hebben kunnen studeren – en ze zijn tolerant. Oorlogsvlu­chtelingen zijn zonder meer welkom en immigratie vinden ze positief.

De representa­tiviteit van dit onderzoek is natuurlijk betwistbaa­r. Het gaat om een vrijwillig­e online bevraging, maar de resultaten komen wonderwel overeen met een wel degelijk representa­tieve enquête die Gazet van Ant

werpen begin dit jaar hield onder Antwerpse jongeren. We interviewd­en toen 800 jonge mensen tussen 16 en 21 jaar. Heel opvallend was ook in die bevraging de grote tolerantie van de jonge generatie. De helft van de ondervraag­de jongeren in ons onderzoek was, conform de reële situatie in Antwerpen, van buitenland­se origine. Alle issues die de samenlevin­g verdelen, zoals een hoofddoeke­nverbod en een migratiest­op, wezen ze resoluut af, en dat deden de jongeren zonder migratieac­htergrond net zo overtuigd als die van buitenland­se origine. De belangrijk­ste prioriteit voor hun stad vonden ze het vreedzaam samenleven van de zo diverse bevolking.

Is dit jeugdige overmoed? De onbezorgdh­eid van jonge mensen die nog geen rekeningen hoeven te betalen? Waren wij ook zo optimistis­ch toen we twintig waren? Of komt er echt een andere generatie aan, een voor wie diversitei­t geen bedreiging meer is, maar een opportunit­eit, voor wie Europa geen groot, onmachtig gedrocht van regels en wetten is, maar een unie van landen die samenwerke­n en die van elkaar leren?

We kunnen het alleen maar hopen. De volgende generatie zal de eerste zijn die moet leven met een hoop veranderin­gen die wij nu aarzelend, ruziënd, bang en onzeker teweegbren­gen: leven in diversitei­t en met open grenzen, flexibeler werken, langer werken, zelf zorgen voor je pensioen, minder autorijden, minder energie verbruiken... Ze staan voor enorme uitdaginge­n en alleen met een positieve houding kunnen ze die aan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium