Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koppel kan nu toch euthanasie krijgen

AZ Klina probeert vandaag “draad weer op te nemen”

- SYLVIA MARIËN

Het koppel uit Deurne dat samen tevergeefs euthanasie wenste en daarom zijn verhaal deed in uw krant afgelopen weekend, kan nu toch geholpen worden, als het dat nog wil. Dat zegt Joost Baert, hoofdgenee­sheer van het AZ Klina.

Fred Vandemeule­broucke bleek bij een onderzoek naar darmkanker een cyste op zijn pancreas te hebben. Volgens zijn arts was dat aanvankeli­jk niet onrustwekk­end, maar dat bleek het uiteindeli­jk wel te zijn. Toen Fred pijn kreeg, was het al te laat. De kanker was uitgezaaid. Hij kreeg wel nog chemothera­pie in het AZ Klina in Brasschaat, maar daar stopte hij in het voorjaar zelf mee.

“Om voor mijn vrouw te zorgen, want terminaal was ik toch”, vertelde Fred afgelopen weekend in uw krant. Zijn echtgenote Lisette Franck lijdt aan MS in vergevorde­rd stadium, chronische bronchitis en de ziekte van Crohn. Soms is ze helder, soms niet meer.

In januari van dit jaar al diende het koppel een aanvraag in om samen euthanasie te krijgen. “Onze artsen stonden er welwillend tegenover”, zei Fred. “Maar tien maanden later en ruim 4.000 euro medische kosten armer, zitten we hier nog steeds.”

Het koppel had 20 september vooropgest­eld als datum om te sterven. Voor Lisette evalueerde het ziekenhuis dat als haalbaar. “Maar op 6 september vond mijn behandelen­d arts mij plots toch nog te goed voor euthanasie”, aldus Fred. Volgens het AZ Klina was er een vertrouwen­sbreuk ontstaan omdat Fred niet meer was komen opdagen bij de specialist. “En toen kwam op 6 september de vraag om op 20 september euthanasie te verrichten wat ons betreft te snel”, stelde Joost Baert, hoofdgenee­sheer van het AZ Klina.

Niet in emotionele opwelling

Voor Fred en Lisette werd daarmee gezamenlij­ke euthanasie een hopeloze zaak. “Als het echt niet meer lukt, dan pak ik een overdosis medicatie. En dan doet zij hetzelfde”, klonk het. “We gaan nu niet opnieuw een aanvraag indienen bij een andere dokter. Dat duurt allemaal veel te lang, en die tijd hebben we niet. Ik ga er ook geen geld meer insteken, want we willen na onze dood zo veel mogelijk aan Artsen Zonder Grenzen schenken. Nee, de enige waardige optie is dat er vanuit Klina zelf nog een initiatief komt.”

En dat komt er effectief, beloofde Joost Baert gisteren. “Ik zal die mensen maandag ( vandaag, red.) opbellen en dan kunnen we, als zij dat nog willen, bekijken hoe we kunnen tegemoetko­men aan hun vraag. Nog eens voor de duidelijkh­eid: het ziekenhuis heeft nooit euthanasie geweigerd. De verwachte datum kwam gewoon te snel. En we kunnen nu ook niet in een emotionele opwelling euthanasie verrichten.”

Het AZ Klina heeft twee palliatiev­e units waar geregeld euthanasie wordt uitgevoerd. “Als het koppel wil, kunnen we de draad hier weer opnemen of ik kan hen in contact brengen met een van onze LEIF-artsen (artsen die speciaal getraind zijn in beslissing­en bij het le

venseinde, red.). Euthanasie moet rustig, in vrede kunnen verlopen. Daar gaan gesprekken en bedenktijd aan vooraf.”

Fred en Lisette gaven al aan eigenlijk liefst thuis euthanasie te krijgen. “In bepaalde gevallen kan dat”, zegt Baert.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Fred Vandemeule­broucke en zijn vrouw Lisette Franck uit Deurne willen graag samen euthanasie. Maar omdat ze die niet kregen, deden ze afgelopen weekend een noodoproep in uw krant.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Fred Vandemeule­broucke en zijn vrouw Lisette Franck uit Deurne willen graag samen euthanasie. Maar omdat ze die niet kregen, deden ze afgelopen weekend een noodoproep in uw krant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium