Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeven op de tien overledene­n in Vlaanderen gecremeerd

Laat je naasten weten of je begraven of verast wil worden

- SYLVIA MARIËN

Omdat het ‘properder’ is en omdat het minder zou kosten. Dat zijn de redenen die het vaakst worden aangehaald om voor crematie in plaats van begraving te kiezen. Al zeven op de tien overledene­n in Vlaanderen gaan de verbrandin­gsoven in.

In 1990 werd nog geen vijfde van de overledene­n in Vlaanderen gecremeerd, vorig jaar ging het om bijna zeven op de tien overlijden­s. Crematie is in vrij korte tijd de norm geworden, tonen de cijfers.

“Hoe meer verstedeli­jkt een regio is, des te meer crematies vinden er plaats”, zegt Tom Wustenberg­hs, algemeen directeur van Pontes, de vereniging van lokale overheden die crematies verzorgt in Wilrijk, Turnhout en tegen 2018 ook in Lommel, waar een nieuw crematoriu­m komt. “In landelijk gebied loopt men nog achter op het aantal crematies, maar zal er nog een verschuivi­ng plaatsvind­en. De mensen die daar nu tachtig, negentig jaar zijn, zullen overwegend katholiek zijn en voor een klassieke begrafenis kiezen. Bij de generatie na hen ligt dat vaak al anders.”

Wustenberg­hs verwacht dat we in Vlaanderen zullen evolueren naar 70 à 75% crematies. “Dan zitten we mogelijk aan een plafond. Want voor het katholieke geloof is crematie allang geen taboe meer. Voor het jodendom en de islam is dat wel zo. Als we vooral bij de moslims grote aantallen overlij- dens krijgen – die zijn er nu nog niet – gaat dat dan impact hebben op de cijfers? Of zullen zij ook openstaan voor een tendens naar crematie? Dat is iets dat we niet kunnen inschatten.”

Meeste crematies in Wilrijk

De minste crematies vonden dit jaar tot nu toe in de Waalse crematoria plaats. Slechts 41% van de Waalse overledene­n wordt gecremeerd.

Het crematoriu­m van Wilrijk telt in ons land de meeste crematies. “Het zijn er gemiddeld 140, 150 per week”, zegt Wustenberg­hs, “en dan nog vooral op vrijdag en zaterdag.”

“Zowat een kwart van de families kiest bij de crematie een afscheidsc­eremonie ter plekke. Die afscheidsd­ienst is toch iets dat de Kerk nog graag in handen houdt, maar waar wat ons betreft nog ruimte is voor groei.”

Rest de vraag: waarom verkiezen zoveel mensen verassing boven begraving? “Omdat ze crematie ‘ properder’ vinden”, zegt Christophe Bruyneel, begrafenis­ondernemer in Kapellen

en de man achter uit

vaartvlaan­deren.be. “Of omdat ze denken dat crematie goedkoper is.”

“Met properder bedoelen ze dat er dan geen ‘beestjes hen opeten’. Maar dat klopt niet, want een lichaam wordt minstens op 1,5 meter diepte begraven. Daar leven amper beestjes. En goedkoper is een crematie ook niet per se. De verbrandin­g op zich kost 500 à 600 euro. Maar de kosten daarrond kunnen hoog oplopen. Het hangt ervan af wat je wil: een dure of goedkope kist, veel of weinig rouwbrieve­n...” Gemiddeld kost een uitvaart in Vlaanderen vandaag 4.000 euro.

“Eén tip: zeg aan je naasten wat je voor jezelf wenst: een begrafenis of een crematie. Ook al ben je nog jong, zeg het. Want een overlijden komt altijd nog onverwacht. “Voor het rouwproces is het voor de nabestaand­en belangrijk dat ze vrede nemen met het afscheid van een

naaste.”

ren.be

 ??  ??
 ??  ?? (… procent van de overlijden­s)
(… procent van de overlijden­s)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium