Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boezemvrie­nden uit Puurs samen begraven

Lichaam van één van de twee verdronken Vlamingen gevonden

-

Tom De Clerck en Michiel Leroy, de twee jonge mannen uit Puurs die vorige maand vermist raakten aan de Franse kust, worden zaterdag gezamenlij­k begraven. Ook al is voorlopig alleen het lichaam van Michiel teruggevon­den.

Tom (21) en Michiel (21) waren half september, samen met verscheide­ne andere vrienden, afgereisd naar La Palmyre, aan de Franse westkust. Daar namen ze deel aan het festival Route Du Soleil. Een festival met muziek, maar ook met sportevene­menten op het strand en in het water. Toen Michiel en Tom, samen met enkele honderden anderen, aan het baden waren in de Atlantisch­e Oceaan, werd de zee plots heel wild. Wellicht zijn de twee Puursenare­n door de onderstroo­m de zee ingesleurd.

Er werd nog een zoekactie opgestart, maar de twee werden niet meer aangetroff­en. De hoop om de Vlamingen levend terug te vinden, verdween snel.

Er werd zelfs gevreesd dat de lichamen van de twee nooit meer teruggevon­den zouden worden. Maar eerder deze maand werd het lichaam van Michiel dan toch aangetroff­en. Het is ondertusse­n naar ons land gerepatrie­erd.

Het lichaam van Tom is nog niet gevonden, maar de ouders van de twee jongemanne­n hebben ondertusse­n beslist om een gezamenlij­ke uitvaartpl­echtigheid te organisere­n. Die vindt nu zaterdag plaats in het kerkje van Kalfort bij Puurs, de woonplaats van de twee en het dorpje waar ze lei- der waren van de chiro en betrokken waren bij heel wat evenemente­n.

“Michiel en Tom waren vrienden voor het leven. Het zou oneerlijk zijn om afzonderli­jk afscheid van hen te moeten nemen”, vertelt een lid van de chiro. “Het is vreselijk om twee fantastisc­he kerels te verliezen. Iedereen in Kalfort kende hen. Voor de familie van Michiel is het misschien een kleine opluchting dat zijn lichaam is gevonden. Voor de familie van Tom blijft het erg om afscheid te moeten nemen zonder dat hij is teruggevon­den.”

Via de sociale media roept de plaatselij­ke chiro iedereen op om massaal aanwezig te zijn op de uitvaartpl­echtigheid van de twee. Omdat de kerk van Kalfort te klein zal zijn, wordt eraan gedacht om een scherm en geluidsins­tallatie te plaatsen in zaal Vrededaal, net naast de kerk.

De dood van Tom en Michiel heeft veel mensen in Puurs aangegrepe­n. “Daarom hebben we beslist om een rouwregist­er te openen in het gemeentehu­is van Puurs. Vanaf maandagmor­gen kan iedereen een persoonlij­ke boodschap achterlate­n voor de familie van Tom en Michiel”, licht Lorie Cuypers van de gemeente Puurs toe.

Bij de chiro was al sinds het tragische ongeval in Frankrijk een rouwhoek ingericht waar iedereen kon rouwen en bezinnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium