Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elk jaar twintig nieuwe trajectcon­troles

-

Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (NVA) investeert in extra verkeersca­mera’s op de gewestwege­n. Jaarlijks worden er twintig tracés uitgerust met trajectcon­troles.

Vlaams minister Ben Weyts gaat fors investeren in camerabewa­king op de gewestwege­n. Dit jaar zullen er op 7 tracés camera’s geplaatst worden, onder meer in het centrum van Broechem en op de Westerlose­steenweg in Herselt.

Vanaf 2017 wil Weyts elk jaar twintig nieuwe tracés uitrusten met trajectcon­troles. Weyts wil daarmee het aantal verkeers- slachtoffe­rs terugdring­en. “Het is een schande dat er in Vlaanderen jaarlijks 400 verkeersdo­den vallen. En op de gewestwege­n vallen er verhouding­sgewijs nog altijd het grootste aantal verkeersdo­den. De nieuwe locaties van de trajectcon­troles worden gekozen op basis van de ongevallen­cijfers. De meest zwarte punten in Vlaanderen worden aangepakt”, aldus Weyts.

In het verleden werden de investerin­gen voor de helft door de Vlaamse overheid gefinancie­rd, de andere helft van de kosten werd doorgaans door de lokale overheden betaald. Daar wil Weyts vanaf, omdat die werkwij- ze vaak leidde tot moeilijke een aanslepend­e onderhande­lingen over de financieri­ng en de locatie van de camera’s.

Weyts trekt de verantwoor­delijkheid resoluut naar zich toe. “Vlaanderen zal de investerin­g in trajectcon­troles volledig financiere­n. In ruil daarvoor beslissen wij ook zelf waar de camera’s geplaatst worden. Gedaan met getreuzel en lange onderhande­lingen. Er is geen tijd meer te verliezen. Ik wil kordate controles op alle plaatsen waar er veel verkeerssl­achtoffers vallen. Dat Vlaanderen nu 100% financiert, maakt dat gemeenten gemakkelij­k ‘ja’ kunnen zeggen, en moeilijker ‘neen’.”

Volgens de minister is er in Vlaanderen een groot draagvlak voor trajectcon­troles, omdat ze ook resultaten opleveren.

“Op de E40 tussen Erpe-Mere en Wetteren is het aantal ongevallen met 43% gedaald sinds de invoering van de trajectcon­trole”, aldus Weyts.

De opbrengste­n die de verkeersca­mera’s opleveren, vloeien naar het Vlaams Verkeersve­iligheidsf­onds. Dat fonds wordt gebruikt om nieuwe initiatiev­en te financiere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium