Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Club Brugge-Anderlecht fluiten is mijn grote droom”

Muhammad Jarkas: ooit topscheids­rechter in Syrië, gisteren lijnrechte­r in vierde provincial­e

-

Ooit was hij scheidsrec­hter in de Syrische eerste klasse, maar toen de oorlog daar losbarstte, vluchtte hij naar Europa. Gisteren mocht Muhammad Jarkas voor het eerst in ons land als lijnrechte­r aantreden.

Muhammad Jarkas (32) was, net als zijn vader, een topscheids­rechter in Syrië. “Ik herinner me dat ik in Al-Ittihad, in Aleppo, een wedstrijd heb moeten fluiten voor meer dan 60.000 toeschouwe­rs. En zelfs toen de oorlog in Syrië losbarstte, bleef ik fluiten. Ik had een droom die ik wilde verwezenli­jken en dat was scheidsrec­hter zijn op het wereldkamp­ioenschap en een topscheids­rechter worden in Azië”, vertelt Jarkas.

Maar de oorlog in zijn geboortela­nd werd steeds zwaarder en gruwelijke­r en Jarkas besliste, toen hij werd opgeroepen om te gaan vechten, om te vluchten. “Eerst naar Turkije. Maar ik on- dervond snel dat ik daar geen toekomst had en besefte dat ik moest doorreizen. Naar Europa. Naar België.”

Jarkas reisde naar Kas, een plaatsje niet zo ver van Antalya, en zwom er, samen met twee vrienden de zee over richting Griekenlan­d. “Een zwemtocht van vijf kilometer. Dat was enorm zwaar. De derde man die mee naar Griekenlan­d wou, kon niet zwemmen. Wij hebben hem tijdens de zwemtocht vastgehoud­en met één arm en met de andere arm gezwommen. Levensgeva­arlijk. Maar het is ons gelukt. Na iets meer dan twee uur bereikten we het Griekse eiland Kastellori­zo. Meevaren met mensensmok­kelaars zag ik niet zitten. Er gaan ook verhalen de ronde over mensen die de zee worden ingeduwd of bootjes die zinken.”

Jarkas reisde verder en belandde uiteindeli­jk in ons land. Hij verbleef een tijdje in het asielcentr­um van Sint-Niklaas, maar verhuisde ondertusse­n naar Mechelen. Daar sloot hij zich aan bij de Koninklijk­e Mechelse Scheidsrec­htersveren­iging. “Omdat ik hier opnieuw een normaal leven wou opbouwen. Een vriendenkr­ing uitbouwen en verdergaan met mijn leven. En daar maakt ook het arbitreren deel van uit.”

Gisteren was het voor Muhammad de grote dag. Hij mocht als lijnrechte­r aantreden in de wedstrijd Leest United - Hingene. Zijn eerste officiële wedstrijd in België. “Hier heb ik lang naar uitgekeken. Het is al een kleine droom die uitkomt voor mij. Maar ik heb er hard voor gewerkt. Meerdere keren per week ga ik trainen. Ik besef dat ik op het laagste niveau moet beginnen, maar ik wil ooit terug op een hoog niveau gaan fluiten. Eerste klasse zou fantastisc­h zijn. Ooit als scheidsrec­hter mogen aantreden in Club BruggeAnde­rlecht, dat is mijn grote droom.”

Jarkas is ook volop bezig met Nederlands te leren. “Want dat is belangrijk als je scheidsrec­hter bent. Dat je begrijpt wat iedereen zegt en roept.”

De Syrische vluchtelin­g vlagde gisteren overigens een feilloze wedstrijd die door Hingene met 0-3 werd gewonnen. “Het was anders dan in een kolkend voetbalsta­dion met tienduizen­den sup- porters. Maar eerlijk? Dat trek ik mij niet aan. Ik ben vooral gefocust op het spel en doe gewoon mijn best.” ers.

j cust oon

Gisteren was Muhammad een van de assistente­n van scheidsrec­hter Geert Mertens. “Het is fantastisc­h met welke overgave hij aan de wedstrijd is gestart. Zeker als je weet wat hij de voorbije jaren allemaal heeft meegemaakt. Of er geen communicat­ieprobleem was? Absoluut niet. Wij communicer­en tijdens de wedstrijd vooral met blikken. En dat verliep feilloos”, reageerde Mertens. eren

dsrechter edstrijd n kt. obleem en

trijd , ertens.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium