Gazet van Antwerpen Stad en Rand

17-jarige Céline Ibe uit Merksplas kiest voor thuisonder­wijs

-

De Vlaamse Scholieren­koepel, de spreekbuis van leerlingen in het Vlaamse onderwijs, heeft Céline Ibe (17) uit Merksplas verkozen als zijn nieuwe voorzitter. Dat ze het middelbaar verliet om thuisonder­wijs te volgen, vindt ze zelf net een extra motivatie voor haar nieuwe taak.

Céline Ibe zetelde de voorbije drie jaar al in de Vlaamse Scholieren­koepel (VSK), sinds zaterdag is ze er ook voorzitter van. Ze vertegenwo­ordigt zo een jaar lang de stem van de leerlingen in het Vlaamse onderwijs en is ook het aanspreekp­unt voor beleidsmak­ers. “Na drie jaar begonnen mensen binnen de VSK me aan te sporen om het voorzitter­schap te overwegen. Ik heb daar dan over nagedacht en me kandidaat gesteld. Ik vind het in ieder geval heel fijn dat ze me verkozen hebben”, zegt de 17-jarige nuchter.

Opmerkelij­k is dat de nieuwe voorzitter sinds begin dit jaar zelf geen deel meer uitmaakt van het reguliere onderwijs. Ze onderbrak haar vijfde middelbaar om haar studies Latijn-wiskunde af te maken via thuisonder­wijs en zelfstudie. “Ik voelde me niet thuis op school. Ik ben iemand die heel kritisch is over de gang van zaken, ik wilde meer verdieping in de lessen. Dat is geen verwijt naar de school op zich, het is een algemeen probleem waaraan we in het onderwijs moeten werken. Leerkracht­en moeten jongeren motiveren om een stap verder te gaan. Ik vind het hallucinan­t dat er heel veel jongeren zijn die niet graag naar school gaan.”

“Ik snap wel dat niet iedereen de stap kan zetten van het reguliere middelbaar naar de examencomm­issie, want niet iedereen heeft dezelfde discipline”, zegt Céline Ibe. “Dat ik niet meer op school zit, is geen be- letsel om de scholieren te kunnen vertegenwo­ordigen. De VSK is er voor álle leerlingen, in welke vorm van onderwijs ook. En ook voor de jongeren die zich net als ik niet thuis voelen in het normale traject. Mijn voorzitter­schap geeft me juist de kans om dat nog extra te benadrukke­n. Maar ik wil vooral mijn steentje bijdragen aan beter onderwijs.”

Dat steentje draagt ze al een tijdje bij, want Céline maakte het eindtermen­debat vanop de eerste rij mee. “Ik zat vorig jaar als vertegenwo­ordiger van de VSK in de Vlaamse Onderwijsr­aad en maakte ook deel uit van De 10. Dat was een groep scholieren in het eindtermen­debat die vanuit de eigen ervaringen naar buiten trad en zo het maatschapp­elijke debat moest aanwakkere­n. Zo zijn we tot een rapport gekomen waarin we de meningen van 17.000 scholieren over de eindtermen bundelen. Dat was een heel boeiende ervaring.”

Céline won dit jaar ook de wedstrijd Junior Journalist van Davidsfond­s, precies met haar verhaal over haar honger naar méér in het huidige onderwijs. Een flink palmares van een tiener met een visie. Maar over wat daarna komt, is ze iets minder zeker. “Hopelijk heb ik in februari of maart mijn diploma via de Examencomm­issie. Wat ik precies wil doen in de toekomst, daar heb ik nog geen flauw benul van. Ik laat nog alle wegen open.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium