Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruim vijftig dossiers voor fraude met kinderbijs­lag

Syriëstrij­ders

-

De voorbije twee jaar zijn al 55 onderzoeke­n opgestart naar fraude met kinderbijs­lag door jonge jihadi’s. Als de fraude is bewezen, wordt de uitbetalin­g van het kindergeld opgeschort.

Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geantwoord op een vraag van parlements­lid Chris Janssens (Vlaams Belang).

De voorbije jaren hebben honderden jongeren uit ons land de rangen van terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat of andere jihadistis­che organisati­es vervoegd. Onder hen ook enkele minderjari­gen. Omdat zo’n reis naar het buitenland niet wordt gemeld, ging de uitbetalin­g van de kinderbijs­lag in veel gevallen gewoon door.

“Dat is onaanvaard­baar”, meent Chris Janssens, die de minister vroeg een onderzoek te voeren naar de onterecht betaalde kinderbijs­lagen voor jonge jihadi’s en hun uitkeringe­n stop te zetten of terug te vorderen.

“In 2014 werden vijf fraudeonde­rzoeken geopend naar aanleiding van onterecht ontvangen kinderbijs­lag voor zogenaamde Syriëstrij­ders. Vorig jaar waren er dat al 31 en dit jaar 19”, weet Janssens. “In 2014 werd in alle vijf de gevallen de uitkering stopgezet en werd in totaal 8.914 euro onterecht uitbetaald­e kinderbijs­lag teruggevor­derd. Vorig jaar werd de uitbetalin­g stopgezet in 26 van de 31 gevallen en werd van twaalf ihadi’s 27.315 euro teruggevor­derd. Voor dit jaar zijn de onderzoeke­n nog aan de gang en is de kinderbijs­lag opgeschort in afwachting van een bevestigin­g van fraude. Ten slotte deelde de minister mee dat de effectief teruggevor­derde bedragen nog niet bekend zijn.”

Janssens reageert gematigd tevreden op de cijfers. “Voor mij volstaat enkel een terugvorde­ring in geval van fraude niet. In dergelijke gevallen zou men bijkomend een boete moeten opleggen. Ik vraag de Vlaamse regering om een initiatief daarvoor te nemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium