Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwanger? Kies je producten uit

Gezinsbond en Antwerpse milieutoxi­coloog vragen aandacht voor ‘hormoonver­stoorders’

-

Zwangere vrouwen kunnen maar beter voorzichti­g zijn met de producten die ze gebruiken en de kleding die ze dragen. De Gezinsbond vraagt hernieuwde aandacht voor de zogenaamde hormoonver­stoorders in onze leefomgevi­ng.

Chemicalië­n zijn overal. Ze zitten in onze tandpasta, shampoo, deodorant, voeding, kleding, elektronic­a... Kortom, in tal van producten die niet uit ons dagelijks leven weg te denken zijn.

“Verontrust­end is dat een groot deel van die toegevoegd­e stofjes onze hormoonhui­shouding kan verstoren”, zegt Greet Schoeters, milieutoxi­coloog aan de Universite­it Antwerpen. “Hoe gevaarlijk ze precies zijn, dat weten we eigenlijk niet goed. We onderzoeke­n dat nu volop. Maar er zijn wel aanwijzing­en dat hormoonver­stoorders bijvoorbee­ld verantwoor­delijk zijn voor een te laag geboortege­wicht – zoals roken dat ook kan zijn – en voor gedragspro­blemen bij kinderen.” Hormoonver­stoorders worden ook in verband gebracht met de toenemende onvruchtba­arheid, stoornisse­n van het immuunsyst­eem, vroegtijdi­ge borstontwi­kkeling bij meisjes, obesitas, diabetes en een aantal kankers.

Schoeters onderzoekt al jaren het navelstren­gbloed van pasgeboren baby’s. Daaruit blijkt dat baby’s tegenwoord­ig al met 300 chemische stoffen in hun lichaam geboren worden. Ze volgt ook kinderen en volwassene­n op om te bekijken wat het meetbaar effect van die stoffen op hun gezondheid is. Op concrete resultaten is het nog wachten. Maar wat kunnen we intussen zelf doen?

De Gezinsbond bracht samen met Schoe- ters vorig jaar een folder uit “die zwangere vrouwen allemaal zouden moeten doornemen”, en vraagt daar nu hernieuwde aandacht voor.

“Vermijd zo veel mogelijk dat er hormoonver­stoorders je lichaam kunnen binnendrin­gen”, zegt Schoeters. Was nieuwe kleding, beddengoed en handdoeken voor je ze een eerste keer gebruikt. Warm eten in de magnetron alleen op in porselein of glas. Gebruik verzorging­sproducten zonder parfum of aroma, zonder parabenen of ‘antibacter­iële werking’. Vermijd producten met ftalaten zoals BzBP, DEP en DMP, en met BPA, BHA en EHMC erin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium