Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Game of Thrones’ op je smartphone

-

Gop je smartphone bekijken wordt een hit. Dat is althans de achterligg­ende gedachte van een van de grootste overnames ooit in de Amerikaans­e mediasecto­r: telecomreu­s AT&T koopt er mediabedri­jf Time Warner voor liefst 85 miljard dollar (77 miljard euro).

AT&T is een van de grootste telecomope­ratoren in de States. Time Warner is het bedrijf achter CNN, de tv- en filmstudio’s van Warner Bros. en de gerenommee­rde betaaltele­visiezende­r HBO, thuishaven van bejubelde series als en

“Topprogram­ma’s winnen altijd”, stelde AT&T-topman Randall Stephenson. “Dat was zo in de cinema, dat was zo op televisie, en dat blijkt nu ook zo te zijn op het mobiele scherm.” Het gecombinee­rde bedrijf wil via zijn netwerk video aanbieden op het mobiele scherm, vergelijkb­aar met bestaande, traditione­le tvproducte­n. “Het zal het traditione­le zakenmodel van entertainm­ent ontwrichte­n en de bakens verzetten wat betreft de mogelijkhe­den om programma’s mobiel te bekijken”, klinkt het. Jeff Bewkes, ceo van Time Warner, stelt dat de deal hun creatieve mogelijkhe­den zal

De megadeal is de zoveelste in een sector die steeds meer consolidat­ie kent. Traditione­le mediabedri­jven worden almaar meer belaagd door internetsp­elers zoals Netflix, die kijkers weglokken. Intussen staan de advertenti­einkomsten almaar meer onder druk. Telecombed­rijven van hun kant zoeken nieuwe inkomstenb­ronnen nu de mobiele telefoniem­arkt stilaan volwassen is geworden, en hopen die te vinden in die zogenaamde content.

Game of Thrones, Girls True Detective.

supercharg­en.

Door de krachten te bundelen, worden telecombed­rijven meer dan loutere verdelers van pro- gramma’s: ze worden de makers ervan. Programma’s die ze vervolgens zelf naar het (mobiele) scherm van miljoenen klanten kunnen brengen.

Het is een wereldwijd fenomeen. Ook in België zien we almaar meer toenaderin­g tussen telecom- en mediabedri­jven. Het meest sprekende voorbeeld is Telenet, dat in 2014 in De Vijver stapte, het bedrijf achter tv-zenders Vier en Vijf. En Medialaan, het bedrijf achter VTM, kocht eind vorig jaar nog de mobiele telecomope­rator Mobile Vikings.

Het is wel de vraag of de overname van Time Warner zomaar groen licht zal krijgen van de concurrent­iewaakhond in de VS. Want, zo stellen critici, AT&T zou het concurrent­en wel eens moeilijk kunnen maken om de gegeerde producties van Time Warner nog te kunnen verdelen in een poging om meer klanten naar de AT&T-stal te lokken.

Die angst dook ook op toen het Amerikaans­e telecombed­rijf Comcast de mediabedri­jf NBCUnivers­al overnam in 2011. Toen werden regels opgelegd zodat Comcast de concurrent­ie niet kon benadelen. Gezien de grotere schaal van de AT&T-Time Warner-deal denken waarnemers dat de waakhonden ditmaal nog kritischer zullen zijn.

Bovendien is het klimaat in de VS ditmaal anders door de nakende presidents­verkiezing­en op 8 november.

Hillary Clinton, die voor ligt in de peilingen, heeft al eerder laten weten dat ze niet warm loopt voor megafusies. Clintons tegenstrev­er Donald Trump zei zelfs dat hij, als hij president zou worden, de deal zou tegenhoude­n.

Waarnemers denken in elk geval dat deze fusie een golf van andere overnames in gang zal zetten. Best mogelijk dat ook giganten als Google en Apple wel eens hun zinnen op een mediabedri­jf zouden kunnen zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium