Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook apen hebben privacy nodig”

Bioloog pleit voor meer respect na ontsnappin­g gorilla in Londense zoo

-

Zet gorilla’s achter muren met kijkgaatje­s in plaats van achter glas. Dan hebben ze privacy. Dat zegt de Britse bioloog David Attenborou­gh, nadat vorige week een gorilla kortstondi­g was uitgebroke­n uit zijn hok in de London Zoo. In de Zoo van Antwerpen hebben ze een tussenoplo­ssing: privékamer­s.

Zelfs gorilla’s willen eens iets an- ders. Zo ook Kumbuka (18), de alfagorill­a uit de London Zoo. Vorige donderdag ontdekte de zilverrug na zijn eenzame dinertje om vijf uur ’s avonds plots dat de toegangsde­ur naar zijn restaurant nog open was. Ook de veiligheid­sdeur daarachter draaide open. De gorilla slenterde wat rond in de backstage van zijn verblijf, en was maar enkele deuren en gangen van de buitenwere­ld verwijderd.

De verzorger die

er nog

stond, maakte zich snel uit de voeten en alarmeerde het voltallige gorillatea­m. Een kleine twee uur genoot Kumbuka van de andere omgeving. Hij deed wat vrije mannen doen: het leven vieren. Met een aperitief van vijf liter onverdunde en amper vloeibare zwartebess­ensiroop, die hij gevonden had. Hij dronk het ad fundum, zoals een echte primaat.

“Alerte bewakers sloten Kumbuka op in het niet-publieke gebied, waar hij verdoofd werd. Daarna werd hij weer naar zijn hok gebracht”, aldus directeur David Field. “Er waren geen gebroken sloten, geen verbrijzel­de ramen, en hij was nooit echt op vrije voeten.”

Volgens de Britse bioloog en documentai­remaker David Attenborou­gh is het incident te wijten aan een vergevorde­rd ‘privacypro­bleem’. “In de natuur worden gorilla’s niet aangestaar­d. Je denkt mis-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium