Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Greg Van Avermaet trekt na veel te lang seizoen eindelijk remmen dicht

-

Greg Van Avermaet trok gisteren de remmen dicht op het modernisti­sche Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Maximaal drie tot vier weken gaat de fiets op stal. “Naar dit moment heb ik écht uitgekeken. Ook al hield ik zaterdag nog met een marathonvl­ucht al een alternatie­ve training van 2017”, zei hij met een knipoog in de BMCpaddock van Abu Dhabi.

De tijden veranderen. Vroeger gold de Sluitingsp­rijs van Putte-Kapellen als dé terminus van het seizoen. Nu was het futuristis­che Formule 1-circuit in de Verenigde Arabische Emiraten op 23 (!) oktober het eindpunt van het seizoen. En zeggen dat elke prof die zichzelf respecteer­t normaal 1 november als eerste werkdag aankruist.

“Het werd meer dan tijd dat het gedaan was. Dit is een lang en heel intensief seizoen geworden”, stelde olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Een week lang werd hij aan de Arabische Golf even hard gevolgd en enthousias­t onthaald als Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Mark Cavendish. Zijn olympische titel heeft internatio­naal zijn status grondig veranderd.

Terwijl ploegmaat Ben Hermans zijn vriendin liet overvliege­n om zo door te reizen naar zijn vakantiebe­stemming Sri Lanka, vliegt zijn kopman vandaag terug naar Grembergen. Om dan overmorgen zijn opwachting te maken op het Gala van de Flandrien. “Ik denk dat er nog wat vieringen zitten aan te komen. Ik ben van plan om nog eens een weekje met Ellen en Fleur eropuit te trekken. Niet al te ver. Ergens in Spanje of Italië, want Fleur is nog te klein om uren op het vliegtuig te zitten. Maximaal drie tot vier weken gaat de riem eraf. Dan is het daarna al de hoogste tijd om de trainingen op het nieuwe seizoen op te starten. In principe begin ik opnieuw in de Ronde van Qatar (6-10 februari) en rijd ik aansluiten­d de Ronde van Oman (16-21 februari). Ik ben geen jongen die veel met zijn programma goochelt in de opbouw naar het nieuwe seizoen.”

Alberto Contador debuteert midden februari voor zijn nieuwe ploeg Trek - Segafredo in de Volta ao Algarvei. Geen haar op zijn hoofd dat er na de Vuelta aan dacht alsnog de Tour of Abu Dhabi te moeten rijden, maar er zat voor ‘El Pistolero’ niets anders op dan een laatste keer de grillen van geldschiet­er Oleg Tinkov te ondergaan. Anders zwaaide er nog wat. “Het was zaterdag zelfs leuk met die klim naar Jebel Hafeet, maar met slechts vijf ploegmaats en zo laat op het seizoen moest ik al tevreden zijn met een vijfde plaats. Ach, Abu Dhabi was om twee redenen goed: door hier zo hard te zweten verlies je niet alleen kilo's, daarboveno­p krijg je zo laat op het jaar ook minder tijd om veel bij te komen. Ik neem nu maximaal 25 dagen vrijaf.” Begin december wordt Contador al in Benidorm verwacht op het eerste trainingsk­amp van zijn nieuwe werkgever.

Vincenzo Nibali trekt zelfs vanuit Abu Dhabi zelf onmiddelli­jk door naar Kroatië, waar in Porec de eerste teammeetin­g van de nieuwe ploeg Bahrain-Merida wordt gehouden.

Vandaag en morgen houdt Etixx - Quick.Step al een eerste tweedaagse met het oog op volgend seizoen. Het wielrennen staat nooit meer stil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium