Gazet van Antwerpen Stad en Rand

EUROPEAN OPEN IN LOTTO ARENA ANTWERPEN, 1723

-

een David Goffin gisteren in de finale van het tornooi waarvan hij ambassadeu­r is. Hij kraakte in de halve finale, fysiek en mentaal vermoeid na een slopend einde van het tennisjaar. Zijn troost: in zijn beste seizoen ooit staat hij vandaag elfde van de wereld en heeft hij nog steeds uitzicht op de Masters, het officieuze WK.

Hij was al in de coulissen verdwenen nog voor speaker Sabine Appelmans hem goed en wel had uitgewuifd. Alsof David Goffin zo snel mogelijk wilde vluchten, boos op zichzelf, omdat hij geen enkele van twee wedstrijdb­allen had benut en tegen de Argentijn Diego Schwartzma­n (ATP 77) na een uitputting­sslag van haast twee en een half uur met 5-7, 6-6, 5-7 uit de halve finales werd gekegeld. Het hele tornooi kreeg Antwerpen een Goffin met twee gezichten te zien: af en toe de flits die verklaart waarom hij al een tijd bij de top vijftien van de wereld parkeert en het potentieel heeft van een toptienspe­ler. Maar al te vaak op loden benen, niet snel, agressief of accuraat genoeg.

Dan toch aan de druk van topreeksho­ofd voor een Belgisch publiek bezweken? Neen, zegt Goffin. Wat is dan wel de reden? Mirakels bestaan niet in de topsport: zes tornooiwek­en na elkaar, met een slopende Aziatische tour, eisen hun tol. Bovendien draaide Goffin daar lang mee.

“Daar had ik ook op gehoopt, want dat betekende dat ik goed bezig was. Ik wist dat ik, als ik zes weken aan een stuk bezig ben, op een bepaald ogenblik fysiek en mentaal vermoeid zou zijn. Maar ik beklaag me mijn drukke schema niet.”

Bovendien had Goffin enkele verplichti­ngen naast de court nu hij uitzonderl­ijk in België was: sponsorver­plichtinge­n hier, fotoshootj­e daar. “Ook dat vreet energie. Ik geef toe dat ik normaal gezien een week rust had genomen, als het niet Antwerpen was geweest. Maar zo’n tornooi in België laat je niet liggen, ook al paste het niet in mijn planning.”

Gisteren, terwijl zijn killer in de finale boog voor Richard Gasquet (7-6, 6-1), was Goffin alweer

naar het Zwitserse Bazel, waar hij vanaf vandaag tegen zwaardere tegenstand­ers speelt, te beginnen met zijn zwarte beest Marcos Baghdatis (ATP 35).

Goffin staat vandaag elfde van de wereld en evenaart zo zijn beste ranking ooit. En Roger Federer speelt niet meer en valt na de Masters uit de top tien. Mogelijk speelt Goffin zelfs het officieuze WK tennis met de best acht van het seizoen. Daar is hij eerste reserve, alles hangt af hoe Goffin in Bazel en vooral volgende volgende week in Parijs presteert, waar ook zijn rechtstree­kse Masterscon­currenten spelen. Goffin: “Met rekensomme­tjes voor de Masters hou ik me niet bezig.”

road

on the

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium