Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pateekes met sterallure­s

‘Gewaegde’ combinatie­s in nieuwe zaak in Lange Lozanastra­at

-

In de Lange Lozanastra­at opent dinsdag patisserie ‘Gewaegd’. Tom Waegemans maakt er alles zelf, van begin tot einde, met oog voor detail. “Zoals een sterrenche­f zijn gerechten kruidt, probeer ik ook altijd iets extra’s aan een pateeke toe te voegen”, zegt Waegemans.

Hoewel Gewaegd dinsdag pas echt de deuren opent, vond zaterdag de feestelijk­e opening plaats van de nieuwe patisserie van Tom Waegemans en zijn vriendin Nina Nemsdael in de Lange Lozanastra­at. Bezoekers konden de zaak en het bakkersate­lier bezichtige­n en natuurlijk ook proeven van de verschille­nde zoetighede­n: chocoladet­ruffels met passievruc­hten of frambozen, chocomouss­e, koekjes, taart, gebak,… Maar geen brood. “Nee, brood maken moet je echt in de vingers hebben”, zegt Tom. “Ik heb dat nooit graag gedaan. Er zit ook te weinig creativite­it in, vind ik. Daarom ligt de focus van Gewaegd op patisserie, chocolade en ijs.”

Tom maakt alles zelf, van begin tot einde, en elke creatie is gemaakt met oog voor detail. “Ik speel graag met smaken”, zegt hij. “Zoals een sterrenche­f zijn ge- rechten kruidt, probeer ik ook altijd iets extra’s aan een pateeke toe te voegen. Iets subtiels, dat niet overheerst, maar wel een extra toets geeft aan het geheel, zoals citroengra­s of gekaramell­iseerde pindanoten. Patisserie moet verschille­nde structuren hebben, iets smeuïgs, iets krokants, iets fris, iets zuurs. Peper en zout ook. Het moet natuurlijk zoet blijven, maar die kleine aanvulling­en geven alles toch net dat ietsje meer.” De prijs voor zijn pa- teekes? Gemiddeld 4,5 euro.

De liefde voor patisserie heeft Tom van zijn grootvader meegekrege­n. Die had een bakkerij op de Markgravel­ei. “Als kleine jongen zat ik al in de bakkerij in de bak rozijnen te grabbelen of marsepein te kneden. Toen wist ik al wat ik later wilde doen.”

“De afgelopen jaren heb ik zes jaar in Gent gewerkt, stage gedaan in Brussel en ben ik uiteindeli­jk in Antwerpen terechtgek­omen bij Delrey (

de gerenommee­rde

Op een gegeven moment zit je dan wat vast en komt het idee van een eigen zaak naar boven. En gelukkig was mijn vriendin even enthousias­t ( Het is hard werken, maar dat heb ik er natuurlijk graag voor over.”

Antwerpse

patisserie,

lacht).

red.)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium