Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een leven als een Griekse tragedie”

Marc Andries schrijft roman over politieke activist Jef Van Extergem

-

Met de biografisc­he roman

brengt auteur Marc Andries hulde aan de linkse flamingant Jef Van Extergem. Het tragische leven van deze bevlogen activist speelde zich voornameli­jk af in hartje Antwerpen, maar eindigde in 1945 in een Duits concentrat­iekamp.

Een gedenkplaa­t aan de gevel en een foto in café Rode 7 op het Sint-Jansplein zijn de enige tastbare sporen die we in de stad nog terugvinde­n van Jef Van Extergem. Op die locatie richtte hij destijds de ‘Vlaamsche Kommunisti­sche Partij’ op en tot enkele jaren geleden vergaderde de ‘Jef Van Extergem Club’ er. Het is dan ook een uitgelezen plek voor een afspraak met auteur Marc Andries. In zijn literaire carrière van intussen 66 jaar schreef Andries een dertigtal romans, verhalen- en gedichtenb­undels en essays, naast zijn loopbaan bij Agfa-Gevaert en als directeur van het Antwerpse Fotomuseum.

“Het was in 1967 dat Louis Paul Boon mij voor het eerst over Jef Van Extergem vertelde en aanspoorde om een boek over die man te schrijven”, herinnert Andries zich. “Maar lange tijd bleef dat project in de koelkast. Het duurde tot na mijn pensioen in 2000 tot ik weer op zijn spoor kwam. Ik sprak toen maandelijk­s met een vriendengr­oep af in de Rode 7, waar ik zijn portret monumentaa­l aan de muur zag hangen.”

“In 2013 begon ik aan het opzoekings­werk en kwam daarbij verrassing­en tegen. Zo vond ik een foto van zijn dochter Maria in de Rode 7, samen met haar dochter Cary en haar kleindocht­er. Zittend aan dezelfde tafel waaraan ik de dag voordien nog met mijn vriendencl­ub had vergaderd! Heerlijke avonturen voor een schrijver. Maar waar zijn Cary en haar dochter? Tot op heden niet gevonden. Jammer, want ik had haar graag een exemplaar mijn roman overhandig­d.”

van

Het boek van ruim 400 bladzijden is historisch correct, maar het verhaal leest als een roman. De eerste sporen van Van Extergem zijn te vinden in de Montignyst­raat. “Hoewel geboren in Dendermond­e, verhuisde hij op zeer jonge leeftijd naar Antwerpen, allicht naar de plek waar nu de Monty is. Daar baatte zijn moeder een café uit en combineerd­e zijn vader de job van kleermaker met activiteit­en als socialisti­sch militant. De kleine Jef kreeg het socialisme met de paplepel mee en hield zelfs als kind al vlammende betogen tijdens partijmeet­ings.”

Voor de auteur was Van Extergem een held. “Heel zijn leven was rebels. Altijd in de marge van welke beweging dan ook. Een zeer eenzame man. Het leven van Jef Van Extergem is als een Griekse tragedie. Dat is het hoofdthema van mijn boek: de enkeling als speelbal, als slachtoffe­r van de harteloze willekeur van de machten die de wereld sturen.”

Van Extergem was meer dan een flamingant. “Hij was veeleer een regionalis­t en een internatio­nalist. Net zoals ik Groot-Antwerpena­ar en Europeaan ben. Het Belgische bestuursni­veau was voor hem totaal overbodig. En als overtuigd democraat heb ik hetzelfde probleem met de erfelijke monarchie. Van het conservati­eve ro- mantische Vlaamse gedoe moest hij niets weten. Beide richtingen van Vlaamsgezi­nden, links en rechts, hadden in de eerste plaats wel eenzelfde vijand: de Belgische staat. Maar hij werd ook lid van het Belgische verzet tegen de Duitsers tijdens WO II.”

Zijn activisme kwam Van Extergem duur te staan. “Vervolging, jaren gevangenis in de Begijnenst­raat op amper twintigjar­ige leeftijd. Maar hij streed voor zijn idealen, zelfs toen hij ondergedok­en moest leven. Als lid van het verzet werd hij verklikt, gemarteld in het kamp van Breendonk en ten slotte overgebrac­ht naar het Duitse concentrat­iekamp Ellrich. Daar stierf hij van ontbering en verdween door de schoorstee­n van het crematoriu­m. Als rook over de bergen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium