Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pleidooi voor Caroline B.

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be @LexMoolena­ar

M ogen politici tegelijk actief zijn op het nationale en het lokale niveau? Die discussie is belangrijk, nu we op beide niveaus naar verkiezing­en evolueren. Aanleiding is de affaire van Caroline Bastiaens (CD&V) in de stad Antwerpen. Bastiaens is uitverkore­n om ontslagnem­end schepen van Cultuur Philip Heylen op te volgen. De vraag luidt: moet zij nu haar mandaat als Vlaams parlements­lid opgeven? Hoe zit het met de cumul? En die vraag reikt verder dan CD&V en dan deze specifieke situatie.

De vertegenwo­ordigers van CD&V dansten zondag tijdens het debat op de regionale zender ATV rond de hete brij. Servais Verherstra­eten (uit Mol), fractielei­der in de Kamer, schoof de hete aardappel door naar het provincial­e bestuur van zijn partij, dat woensdag samenkomt. En ook provinciaa­l gedeputeer­de Ludwig Caluwé (uit Essen) had geen zin in moedige verklaring­en. De spanning binnen de CD&V tussen stad en provincie werd zo eens te meer duidelijk.

Betekent het een meerwaarde voor de politiek dat lokale mandataris­sen ook zetelen in het parlement? Ja, in sommige gevallen zeker wel. Als de parlementa­ire discussie bijvoorbee­ld gaat over radicalise­ring, dan is de aanwezighe­id van burgemeest­ers zoals Bart Somers (Mechelen) en Hans Bonte (Vilvoorde) meer dan wenselijk. Ook Bart De Wever zou namens Antwerpen in zulke debatten aanwezig moeten zijn, ook al is hij dat – net als zijn voorganger Patrick Janssens – meestal niet.

Moet Caroline Bastiaens naast schepen ook Vlaams parlements­lid kunnen blijven? Wat ons betreft wel. De aanwezighe­id van een schepen in het parlement garandeert meer invloed voor een stad of gemeente. Op voorwaarde dat die verkozene daar dan ook iets mee doet.

De oppositiep­artijen sp.a en Groen pleiten voor een verbod op cumuls. Het belangrijk­ste argument luidt dat de partijen bij de verdeling van de mandaten zelf een mix moeten maken van ervaren politici en jong talent. De riante vergoeding voor ambten zoals dat van schepen en parlements­lid bewijst volgens hen dat het gaat om fulltime jobs. En daar valt veel voor te zeggen.

Anderzijds is het belangrijk dat er in het parlement mensen aanwezig zijn die dagelijkse praktijker­varing hebben met de grote problemen van deze tijd. Niet dat een cumul jong talent mag tegenhoude­n. Maar een wettelijke regel om de combinatie van nationale en lokale bevoegdhed­en te verbieden, zou volgens ons geen stap vooruit zijn. Het is beter om de politieke partijen zelf te laten oordelen. Als die partijen daar dan verkeerde keuzes in maken, dan kan de kiezer daarover nog altijd zijn afkeuring laten blijken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium