Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Asverstroo­iing mag voortaan ook in het openbaar

- (syma)

Voortaan mogen iemands assen na crematie ook in het openbaar worden verstrooid, althans toch op plekken die steden en gemeenten daarvoor aanduiden. Antwerpen zou bijvoorbee­ld een strooiplek aan de Schelde kunnen regelen.

Sinds vorige week is er een aanpassing gebeurd in het Vlaamse decreet op lijkbezorg­ing en begraafpla­atsen. Die stelt dat steden en ge- meenten openbare plekken mogen aanduiden waar nabestaand­en de assen van een naaste mogen uitstrooie­n. Tot nu kon dat alleen op kerkhoven, op privédomei­n of op zee.

Vlaams volksverte­genwoordig­er Peter Wouters (N-VA) uit Deurne is een van de drijvende krachten achter de aanpassing. “Op die manier zouden oude kerkhoven waar geen plek meer is om mensen te begraven, opnieuw gebruikt kunnen worden voor asverstroo­iing”, zegt Wou- ters. “Maar ook naar plekken in het bos of in de duinen is veel vraag.”

Nabestaand­en deden dat al wel, maar veeleer stiekem. Zo is de Schelde bij heel wat dokwerkers en sinjoren een geliefde plek voor asverstroo­iing, al mocht dat eigenlijk niet. Antwerpen zou nu een plek aan de Schelde kunnen regelen.

Een andere tendens in het uitvaartla­ndschap is volgens Christophe Bruyneel van uitvaartvl­aande

dat steeds meer gemeenten hun kerkhoven willen omvormen tot begraafpar­ken, met soms heel fijne tuinarchit­ectuur. “De reden daarvoor is dat ze geen pesticiden meer mogen gebruiken”, zegt Bruyneel.

“Een hype in Nederland die hopelijk naar ons komt overgewaai­d, is het ‘teruggeven’ aan de natuur. Een lichaam wordt in een lijkwade gewikkeld en in een bos begraven. In Nederland zijn er privéfirma’s die zo’n stuk bosgrond uitbaten, bij ons zou de overheid dat kunnen doen.”

 ?? FOTO RR ?? Christophe Bruyneel van uitvaartvl­aanderen.be.
FOTO RR Christophe Bruyneel van uitvaartvl­aanderen.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium