Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Via masterplan 30.000 auto’s minder op Ring

Een pakket aan maatregele­n, zoals extra openbaar vervoer en nieuwe park and rides, moeten dit en volgend jaar 30.000 wagens per dag van de Antwerpse wegen halen.

- (lm, pvdp)

Dat is nodig omdat in het najaar wordt begonnen met de bouw van de Oosterweel­verbinding op de Antwerpse linkersche­ldeoever. De stad Antwerpen en de Vlaamse regering maken zich sterk dat hun masterplan voor de gewenste afname van het autoverkee­r zal zorgen. Maar de oppositie en mobili- teitsdesku­ndigen hebben daar vragen bij.

Het komende anderhalf jaar komen er 3.500 plekken bij op het Antwerps openbaar vervoer. Onder meer door het inzetten van extra en nieuwe trams. Ook zorgen vier permanente park and ri

des rond Antwerpen in 2018 voor meer capaciteit en dus minder verkeer op de Antwerpse wegen. Dat zijn enkele maatregele­n die Antwerpen en de Vlaamse regering nemen om een verkeersin­farct te voorkomen tijdens de werken aan de Oosterweel.

Ook het treinaanbo­d verhoogt. Nieuwe infrastruc­tuur en meer materieel, zoals trams, moeten samen met een bewustmaki­ngscampagn­e mensen uit hun auto halen.

Onder meer Wouter Van Besien (Groen) heeft zijn bedenkinge­n en noemt de maatregele­n niet verregaand genoeg en te laat.

KOEN KENNIS Antwerps schepen voor Mobiliteit “Met de park and rides die in 2018 verspreid langs de stad staan, zullen we ruim 3.700 extra plekken bijkrijgen.”

TIM VAN DER SCHOOT BAM “Met nieuwe infrastruc­tuur, meer openbaar vervoer en ander gedrag moet het lukken.”

BART VAN CAMP Kabinetsch­ef Ben Weyts “We gaan uit van het slechtst mogelijke scenario.”

Door de werken aan Oosterweel zal de capaciteit op de Antwerpse Ring dalen met maximaal 15%. Er moeten 30.000 voertuigen van de Ring weg, anders loopt het verkeer nog veel erger in de soep dan nu. Hoe pakt de overheid dat aan?

WAAR KOMT HET CIJFER VAN 30.000 VANDAAN?

“Wij stemmen alle werven op elkaar af en zoeken naar een optimale fasering, zodat het verkeer zo weinig mogelijk hinder ondervindt”, zegt Tim Van der Schoot, woordvoerd­er van de Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM). “Aan de hand van dit impact ma

nagement komen we tot de conclusie dat de druk op de Ring, vooral tijdens de avondspits, op het hoogtepunt van de werkzaamhe­den aan Oosterweel kan oplopen tot een capaciteit­sverminder­ing van maximaal 30.000 voertuigen. Dus moeten we ernaar streven om zo veel mogelijk wagens en vrachtwage­ns weg te halen.”

“Die 30.000 is een zeer pessimisti­sche inschattin­g”, relativeer­t Bart Van Camp, kabinetsch­ef van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Bij de vorige grote heraanleg van de Ring hebben we gemerkt dat heel wat automobili­sten in zulke situaties vanzelf op zoek gaan naar alternatie­ven. Maar we kunnen uiteraard best uitgaan van het slechtste scenario.”

HOE HALEN WE WAGENS VAN DE RING?

“Daarvoor hebben we een strategie die bestaat uit drie luiken”, zegt Tim Van der Schoot. “Eén: de aanleg van nieuwe infrastruc­tuur zal meer comfort creëren in alternatie­ve transportm­iddelen dan de auto. Twee: we werken ook samen met de NMBS en De Lijn om de capaciteit van het openbaar vervoer te verhogen. En drie: via een pakket van maatregele­n proberen we automobili­sten en bedrijven te overtuigen om te kiezen voor alternatie­ven.”

Volgens mobiliteit­sdeskundig­e Dirk Lauwers (UGent) gebeurt er te weinig. “En eigenlijk ook te laat. Er moet meer geld worden uitgetrokk­en voor maatregele­n op korte termijn. Onder meer door de missing links op de fietsroute­s van en naar de stad weg te werken. Ook versneld park and ri

des bouwen kan helpen. Het probleem is dat de overheid de alternatie­ven voor de auto niet echt stimuleert. Daardoor zien veel mensen de auto nog altijd als het beste vervoermid­del.”

WAT LOST INFRASTRUC­TUUR OP?

“Tijdelijke park and rides zoals die aan de Bosuil, de Groenendaa­llaan en aan de Havanasite op Luchtbal zullen voor 737 extra parkeerpla­atsen zorgen”, zegt Tim Van der Schoot.

“In de zomer van 2018 moeten er rond Antwerpen vier nieuwe bovengrond­se parkeergar­ages staan op park and rides in de stadsrand. Die zullen samen goed zijn voor ongeveer 3.700 extra parkeerpla­atsen”, zegt de Antwerpse schepen voor Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). “En niet te vergeten: de uitbreidin­g van het Velo-project van de deelfietse­n naar de districten zal mogelijk 30.000 extra abonnement­en opleveren. Ook dat leidt tot heel wat minder auto’s in de stad.”

Bart Van Camp wijst op het belang van het verbreden van de bruggen over het Albertkana­al. “Dat project is essentieel om vrachtwage­ns van de Ring te halen”, zegt hij.

Verder hoopt hij dat de NMBS nog bereid is tot extra investerin­gen in spoorinfra­structuur. “Op dat vlak kunnen er nog belangrijk­e stappen worden gezet.”

Niet iedereen is even enthousias­t. Volgens Wouter Van Besien (Groen) wordt er veel te weinig geïnvestee­rd in infrastruc­tuur. “Er is meer openbaar vervoer nodig”, vindt hij. “Maar in plaats daarvan zijn er zelfs investerin­gen geschrapt, zoals de tramlijnen naar Ekeren en Brasschaat. En van de tweede spoorontsl­uiting van de haven is ook al geen sprake meer.”

“Er had ook allang een proefproje­ct moeten worden opgezet met een slimme kilometerh­effing”, vindt Van Besien. “Met de huidige plannen zou het aandeel van het autoverkee­r na de uitvoering van het integrale Masterplan nog steeds 70% bedragen. Dat is veel te weinig ambitieus. Dat heb ik ook gelezen in de nota die de intendant voor de overkappin­g van de Ring twee maanden geleden heeft gepublicee­rd.”

WAT MET OPENBAAR VERVOER?

“De budgetten van De Lijn zijn hoger dan ooit”, zegt Bart Van Camp. De aanleg van de Noorderlij­n is een van de tramprojec­ten die de verkeersdr­ukte in de komende jaren moeten opvangen. “Maar er is meer”, zegt Van der Schoot. “De inzet van grote trams door De Lijn zal de capaciteit met 3.500 plaatsen verhogen.”

“Ook de NMBS levert inspanning­en. Extra treinen naar Antwerpen zullen voor 2.200 extra plaatsen zorgen, waardoor de totale capaciteit stijgt naar 28.000. Daarnaast worden er in veertien stations in de regio extra parkeerpla­atsen voor auto’s en fietsen gecreëerd.”

Koen Kennis: “Eind dit jaar komt er een rechtstree­kse verbinding tussen Breda en Antwerpen, met een stop in het station Noorderkem­pen. En de trein tussen Boom-Puurs en Roosendaal zal om het halfuur rijden.”

Volgens Dirk Lauwers had een aantal projecten die nu nog in de studiefase zitten al klaar moeten zijn. “Denk dan aan nieuwe effici- ënte tramlijnen en de aankoop van betere en comfortabe­le bussen.”

HOE VERANDEREN WE HET GEDRAG?

“In het kader van onze campagne Slim naar Antwerpen brengen onze bereikbaar­heidsmanag­ers al een halfjaar bezoeken aan bedrijven om mobiscans te maken”, zegt Tim Van der Schoot. “In zo’n scan onderzoeke­n we het potentieel in bedrijven om de werknemers voor andere transportm­iddelen dan de auto te laten kiezen. Ook de provincie doet zulke onderzoeke­n. Uit die scans is geble- ken dat die potentie in de bedrijven oploopt tot 60%. Op dit moment gebruikt nog gemiddeld 80% van de werknemers de auto. We denken dat het mogelijk is om als gevolg van de mobiscans 7.000 wagens van de weg te halen.”

“Ook technieken zoals spitsmijde­n, thuiswerke­n en carpoolen kunnen helpen. We hopen op 6.400 spitsmijdi­ngen per dag.”

Dat vindt ook Dirk Lauwers. “In Rotterdam halen ze op die manier 16.000 wagens van de baan. Maar daar staan wel beloningen tegenover voor wie aan spitsmijde­n doet. Voor elke kilometer die je niet in de spits rijdt, krijgt de automobili­st een tegoed dat hij op verschille­nde manieren kan verzilvere­n.”

ZIJN AL DIE MAATREGELE­N VOLDOENDE?

“Een optelsom van alle maatregele­n maken wij niet”, zegt de woordvoerd­er van BAM. “Heel veel cijfers zijn indicatief. We creeren bijvoorbee­ld heel veel extra capaciteit in de park and rides, maar we weten niet of die P&R’s ook vol zullen staan.”

“We zijn in elk geval goed voorbereid en op tijd begonnen”, concludeer­t ook de kabinetsch­ef van minister Weyts.

Wouter Van Besien is het daar niet mee eens. “Met de website slimnaaran­twerpen.be alleen gaan we er niet komen”, zegt hij. “De overheid lijkt erop te gokken dat de mensen na verloop van tijd van miserie naar alternatie­ve transportm­iddelen gaan zoeken. Dat vind ik een gemakkelij­kheidsoplo­ssing.”

WOUTER VAN BESIEN

Groen “Ik vind dat de overheid dit heel laks aanpakt.”

DIRK LAUWERS Mobiliteit­sdeskundig­e UGent “Er gebeurt te weinig, en eigenlijk ook te laat.”

 ?? FOTO HSB ??
FOTO HSB
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ??
FOTO WIM KEMPENAERS
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium