Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cijfers bewijzen: haven is niet de oorzaak van de files”

Inzetten op alternatie­ven over het water en het spoor blijft prioriteit

- PATRICK VAN DE PERRE

MARC VAN PEEL Schepen voor de Haven “54% van de vrachtwage­ns rijdt niet van of naar de haven.”

Nog geen 5% van het vrachtwage­nverkeer dat Antwerpen passeert, vertrekt van of naar de haven. De meeste vrachtwage­ns zijn doorgaand verkeer”, zegt Havenschep­en Marc Van Peel (CD&V).

Vorig jaar voerde het Havenbedri­jf Antwerpen een verkeerste­lling uit op een aantal Antwerpse invalswege­n. De bedoeling was om te achterhale­n hoe de verkeersst­romen van en naar de haven verlopen.

Op de hoofdwegen richting Antwerpen is 19,3% van het aantal voertuigen vrachtverk­eer. In 2011 was dit 18,8% en in 2006 18%.

Meer dan de helft (53,9%) van dit vrachtverk­eer is doorgaand verkeer en gebruikt de Antwerpse wegen louter als snelste weg om van A naar B te rijden.

Dat betekent dat van het aantal vrachtwage­ns dat Antwerpen passeert slechts 24,2% havengerel­ateerd is. “Van het totaal aantal voertuigen dat vorig jaar op de een of andere manier Antwerpen binnenreed, was slechts 4,5% bedoeld voor de haven. De vaak gehoorde opmerking dat de haven voor een flink deel verantwoor­delijk is voor de files in de regio klopt dus niet”, zegt Marc Van Peel.

“Haven uitbreiden kan”

De cijfers zijn voor Marc Van Peel het bewijs dat het protest tegen een verdere havenuitbr­eiding om mobiliteit­sredenen geen steek houden. “Ik hoop dat dit dan ook stopt. De bouw van een nieuw dok zal geen gigantisch­e toename van het vervoer van en naar de haven veroorzake­n.”

Professor en mobiliteit­sdeskundig­e Dirk Lauwers (UGent) vindt dat er wel alternatie­ven kunnen worden gezocht om het havenverke­er zo veel mogelijk van de Antwerpse Ring te halen.

“Meer gebruikmak­en van de Liefkensho­ektunnel is daarbij de snelste oplossing. Verder moet er op korte termijn ook werk worden gemaakt van een verbeterde toegankeli­jkheid van de Tijsmanstu­nnel. Duidelijke­re signalisat­ie en betere op- en afritten richting tunnel zijn ook nodig.”

“40% over water”

Om het haventrans­port op de weg te vermindere­n, zijn er al maatregele­n genomen zegt Marc Van Peel. “Het containerv­ervoer gebeurt nu al in 40% van de gevallen met binnenvaar­tschepen. Als de nieuwe waterweg tussen de Seine en de Schelde, waar al jaren over gepraat wordt, er komt, zal dat aantal nog toenemen. Ook het verhogen van de bruggen over het Albertkana­al maakt meer trafiek op het water mogelijk.”

Ook Dirk Lauwers ziet de oplossing in meer vervoer via het water en het spoor. “Zeker wat dat laatste betreft is er echter nog maar bitter weinig vooruitgan­g geboekt.”

Doorgaand verkeer (niet) aanpakken

Het doorgaand verkeer wil Dirk Lauwers zo veel mogelijk uit de Antwerpse regio houden. “Dat kan door vrachtwage­ns die niet in Antwerpen moeten zijn, onder meer via Gent of Brussel te laten rijden.”

Marc Van Peel ziet dat anders. “Antwerpen is een knooppunt en dat zal niet veranderen. Daar moeten we ons bij neerleggen. Bovendien passeren veel vrachtwage­ns Antwerpen omdat er in de regio bedrijven zijn gevestigd die niet noodzakeli­jk met de haven te maken hebben. Dat willen we graag zo houden.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium