Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een jaar wachten is lang als je kind problemen heeft”

Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen neemt Centrum voor Ontwikkeli­ngsstoorni­ssen over

- KARIN VANHEUSDEN www.cos.kinsbergen­vzw.be

Sinds 1 januari werkt het Centrum voor Ontwikkeli­ngsstoorni­ssen Antwerpen onder de vleugels van het UZA. “Goed nieuws, maar we hebben nood aan extra middelen om meer kinderen met ADHD of autisme snel verder te helpen”, zegt Meneia Steel Lebre, coördinatr­ice van COS Antwerpen. Wie zich vandaag aanmeldt, moet een jaar wachten. Of betaalt een pak meer bij de duurdere, private centra.

COS Antwerpen is een van de vier Centra voor Ontwikkeli­ngsstoorni­ssen in Vlaanderen. Tot nu hoorde het Antwerpse centrum bij de provincie, maar sinds de veranderin­gen in de bevoegdhed­en van de provincies was COS Antwerpen op zoek naar een overnemer. UZA, waarmee het centrum al jaren samenwerkt, was de geknipte kandidaat-overnemer.

“Het goede nieuws is dat we als kleine vzw onder de vleugels van het UZA bestaansze­kerheid hebben”, zegt coördinatr­ice Meneia Steel Lebre. “Van de andere kant blijft het moeilijk werken omdat de subsidieri­ng vanuit de Vlaamse overheid niet volstaat om voldoende kinderen met ontwikkeli­ngsproblem­en vroegtijdi­g te helpen. Een jaar wachten als je kind problemen heeft, is te lang.”

COS Antwerpen werkt met een team van 23 medewerker­s. Zij doen diepgaand en gespeciali­seerd onderzoek naar ontwikkeli­ngs- en gedragssto­ornissen, zoals bij ernstige vormen van ADHD, ASS of bij prematuren of kinderen met een aangeboren afwijking. Vanuit hun erkenning mag COS Antwerpen kinderen tot achttien jaar onderzoeke­n, maar gezien de lange wachttijde­n heeft het centrum de leeftijdsg­rens moeten beperken.

Meer dan twee jaar wachten

“De wachtlijst­en liepen op tot meer dan twee jaar, dus hebben we – samen met de andere Centra voor Ontwikkeli­ngsstoorni­ssen – een keuze moeten maken. Kinderen jonger dan drie jaar krijgen voorrang. Het is niet te verantwoor­den om hulp uit te stellen wanneer problemen zich al op zulke jonge leeftijd manifester­en. Voor kinderen van drie tot zeven jaar werken we met een wachtlijst van een jaar. Dat is lang, maar met de huidige financieri­ng kunnen we ongeveer 1.034 onderzoeke­n per jaar aan. Een groot percentage van de ouders houdt het wachten niet vol en zoekt hulp bij een van de vele private instanties.”

Het grote verschil tussen een onderzoek bij COS Antwerpen en private centra is de kostprijs, de onafhankel­ijkheid en de mogelijkhe­id tot brede screening. Bij het gesubsidie­erde COS Antwerpen betaal je 62,80 euro, bij private onderzoeks­centra kan de prijs oplopen van 500 tot meer dan 1.000 euro.

Multidisci­plinaire aanpak

“De kracht van de Centra voor Ontwikkeli­ngsstoorni­ssen is onze multidisci­plinaire aanpak en het feit dat we onafhankel­ijk werken. Ons centrum biedt zelf geen therapie aan, maar verwijst na de diagnose enkel door. We merken dat nogal wat ouders wantrouwig staan tegenover de resultaten van een onderzoek dat is uitgevoerd door een centrum dat ook verdere hulp aanbiedt.”

De vier Vlaamse Centra voor Ontwikkeli­ngsstoorni­ssen zijn met het kabinet van minister van Gezondheid, Gezin en Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in onderhande­ling voor meer financiële steun. “We hopen op meer middelen. Het is belangrijk dat diagnostie­k ernstig wordt genomen. Enerzijds is er de kritiek op het overmatig labellen van mensen, anderzijds is onze hulpverlen­ing zo georganise­erd dat je zonder diagnose of label geen toegang hebt tot bepaalde gespeciali­seerde hulp.” Op het kabinet van minister Vandeurzen is de vraag naar meer middelen aangekomen. “Dit moet verder worden bekeken”, aldus woordvoerd­er Nico Krols.

 ??  ?? Veronique Jacobs en haar
zoontje Stan.
FOTO JOREN DE WEERDT
Veronique Jacobs en haar zoontje Stan. FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium