Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met tien baxters kan ik die film nóg maken, schat”

Robbe De Hert blijft vechten voor project ondanks ziekenhuis­opname

- MAAIKE FLOOR www.helprobbe.be

Hij is doodmoe en heeft heel veel pijn door een infectie aan zijn voet, maar Robbe De Hert (74) is niet het type dat zich laat ontmoedige­n door wat tegenslag. “Hopelijk mag ik snel naar huis. Ik heb al spijt dat ik vrijdag naar het ziekenhuis ben gegaan, ik lig hier maar wat te liggen.”

Nee, hij krijgt niet veel bezoek, maar hij heeft ook liever dat er niemand komt. “Ik verga van de pijn. Ze hebben die morfineple­isters verkeerd geplakt, dus ik ben nu aan het afzien.” De tv staat aan, een herhaling van Thuis, maar Robbe is niet echt aan het volgen. “Ik ben al drie tenen kwijt door mijn suikerziek­te, twee aan de ene voet en eentje aan de andere. Nu ben ik aan het vechten om niet nog een teen te verliezen”, vertelt hij. Sinds vrijdag ligt Robbe De Hert in het Sint-Augustinus­ziekenhuis, hij hoopt woensdag naar het Sint-Vincentius­zie- kenhuis te kunnen worden overgebrac­ht, of beter nog: naar huis.

Tussen de ziekenhuis­perikelen door volgt hij zijdelings wat er allemaal gebeurt met de crowdfundi­ng en de geplande benefiet om zijn documentai­re Hollywood aan

de Schelde te kunnen afmaken. Van de benodigde 100.000 euro is er al meer dan 40.000 euro ingezameld, nog 60.000 te gaan dus.

Het Vlaams Audiovisue­el Fonds (VAF) liet weten dat Robbe De Hert in 2006 50.000 euro postproduc­tiesteun toegekend kreeg voor het project, waarvan er 40.000 werd uitbetaald. “De film werd nooit opgeleverd, en de contractue­le afspraken werden door hem niet nagekomen”, stelt Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF. Hij drukt de hoop uit dat de documentai­re er nu alsnog komt, “zodat wij ook de laatste schijf van 10.000 euro kunnen uitbetalen en Vlaanderen deze film te zien krijgt.”

Het conflict lijkt dus bijgelegd, al zal het nooit helemaal goedkomen tussen Robbe De Hert en het VAF. “Ik heb 60.000 euro gekregen, geen 50.000”, zegt de regisseur. “En ik heb al eens een tryout vertoond in De Roma, ik heb echt al hard aan dat project gewerkt, maar er lag nog een voorstel voor extra financiële steun en dat is afgeschote­n. Mijn generatie regisseurs ligt niet goed bij het VAF.” Maar goed, nu moeten eerst die morfineple­isters hun werk maar doen en dan zal de wereld er vast weer een stuk beter uitzien.

Benefiet met oude films

Ondertusse­n krijgt ook een benefietev­enement in de Arenbergsc­houwburg steeds meer vorm. Op 13 mei zullen daar heel wat muzikanten, acteurs en andere artiesten komen optreden. Er zullen ook oude films van Robbe De Hert worden vertoond, zoals De

Bom en SOS Fonske. “We beginnen op tijd en het zal een lange avond worden”, zegt bevriend regisseur Kris Verdonck, die de benefiet organiseer­t. “Onder andere Stef Kamil Carlens, Vitalski, Filip Jordens, Ernst Löw & Deborah Ostrega en Peter Holvoet-Hanssen hebben zich spontaan aangeboden om mee te doen. Andere artiesten gaan we zelf nog contactere­n.” Een ticket zal 20 euro kosten. Op die manier hoopt Verdonck 10 à 15.000 euro in te zamelen voor Hollywood aan de

Schelde.

Jim Van Leemput is voorzitter van de vzw die het geld zal beheren. Hij kent De Hert al lang en helpt hem wekelijks met zijn administra­tie. “Voor de mensen die geen Visa-kaart hebben, en dus niet kunnen storten via de crowdfundi­ng, is er ondertusse­n ook een bankrekeni­ng geopend. Alles samen staat daar ondertusse­n ook al bijna 3.000 euro op.”

Of de gezondheid van Robbe De Hert de afwerking van het project niet bemoeilijk­t? “We gaan hem erdoor sleuren”, zegt Jim Van Leemput. “Als het geld verzameld is, zouden we Hollywood aan de

Schelde in een jaar kunnen afwerken, schat ik.” Kris Verdonck: “Robbe is al jaren op de sukkel, maar hij heeft een doel voor ogen, dus hij blijft ervoor gaan. Robbe is een hele taaie.”

En wat zegt Robbe De Hert er zelf van? “Natuurlijk lukt dat. Met tien baxters kan ik die film nóg maken, schat.”

KRIS VERDONCK Organisato­r benefiet “Robbe is al jaren op de sukkel, maar hij heeft een doel voor ogen, dus hij blijft ervoor gaan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Robbe De Hert: “Ik ben al drie tenen kwijt door mijn suikerziek­te, ik wil er niet nog een verliezen.”
FOTO PHOTO NEWS Robbe De Hert: “Ik ben al drie tenen kwijt door mijn suikerziek­te, ik wil er niet nog een verliezen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium