Gazet van Antwerpen Stad en Rand

School bestrijdt darmkanker

Stedelijk Lyceum Cadix uit Antwerpen haalt finale van No-X-Cuse met zelfgemaak­te video

- REBECCA VAN REMOORTERE Bekijk het filmpje op www.gva.be/darmkanker

Het Stedelijk Lyceum Cadix op het Eilandje is finalist van NoXCuse. Dat is een wedstrijd onder middelbare scholen om screening voor darmkanker te promoten. Het filmpje werd massaal gedeeld en goed ontvangen door een profession­ele jury.

De leerlingen van elf middelbare scholen in ons land hebben de voorbije maand bijna een miljoen Belgen op Facebook bereikt door het verspreide­n van hun eigen sensibilis­eringsvide­o’s over darmkanker. Die filmpjes maakten ze op initiatief van de vzw Stop Darmkanker, de Fédération Liégeoise de Cancérolog­ie Digestive en het farmaceuti­sch bedrijf Sanofi. Het filmpje van laatstejaa­rsstudente­n multimedia Oscar Smith (18), Aaron Lejeune (17) en Milan Van Mele (17) werd het meest geliket en gedeeld en werd door een jury met onder meer regisseur Erik Van Looy en gouverneur van Antwerpen Cathy Berx verkozen. Samen met de Burgerscho­ol uit Roeselare gaat de Antwerpse school nu naar de finale. Dat wil zeggen dat ze de komende maand nog zo veel mogelijk

likes moeten verzamelen. Het winnende filmpje wordt uiteindeli­jk samen met de leerlingen en een profession­eel team opnieuw gemaakt en verspreid. De winnende school krijgt een cheque van 5.000 euro.

Je kunt niet alles zelf bepalen

“In het leven kan je niet alles zelf bepalen. Waar je geboren wordt, op wie je verliefd wordt, wanneer je ziek wordt. Er is geen excuus om je niet te laten testen op darmkanker”, dat is de enige tekst in het filmpje van de drie Antwerpse leerlingen. De tekst wordt afgewissel­d met beelden van een geboorte, een bruid en een jongen in het ziekenhuis. “De opdracht was om een videoclip van dertig seconden te maken die het belang van het vroegtijdi­g opsporen van darmkanker beklemtoon­t. We kregen maar drie weken om het volledige proces af te ronden, van brainstorm tot afwerking. Eerst was er een gastles van darmspecia­list dokter Luc Colemont. Hij gaf ons een paar cijfers mee over darmkanker waar we van schrokken. Eén op twintig personen wordt er ooit mee geconfront­eerd, dat is erg veel. Hij vertelde ook dat wanneer darmkanker in een beginstadi­um ontdekt wordt, men meer dan 90% kans om te genezen heeft. Daaruit blijkt hoe belangrijk het is om je tijdig te laten testen”, legt Aaron uit.

“We hebben als team goed doorgewerk­t en wisten al vlug hoe we ons filmpje wilden aanpakken en wat ons verhaal zou zijn. Om te filmen zijn we naar het ziekenhuis getrokken. De beelden zijn gewoon gemaakt met onze smartphone”, zegt Oscar.

Mening van de jury

Op 10 februari wordt opnieuw bekeken welk filmpje het best scoort op sociale media en wordt de mening van een nieuwe jury erbij gelegd. De drie klasgenote­n, en bij uitbreidin­g de hele school, hopen op winst. “We hebben ons filmpje nu op korte tijd moeten maken. Het zou een leerrijke ervaring zijn als we opnieuw betere beelden kunnen maken met een profession­eel team dat ons begeleidt. Zo kunnen we nog bijleren en het staat natuurlijk ook goed op onze cv.”

Het is de eerste keer dat de verschille­nde partners samenwerke­n voor een wedstrijd. “Onze doelgroep bestaat uit 50-plussers. Zij worden aangespoor­d zich te laten testen op darmkanker. Toch leek het ons interessan­t om jongeren bij het project te betrekken. Door hen te informeren over het belang van screenings, geraakt die informatie ook bij de familieled­en. We geven de jongeren een platform om op een creatieve en originele manier aan de slag te gaan”, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Vincent Morrens.

AARON LEJEUNE

Finalist NoXCuse ‘‘Het zou een leerrijke ervaring zijn als we opnieuw betere beelden kunnen maken met een profession­eel team dat ons begeleidt.’’

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Leerlingen Milan, Aaron en Oscar haalden de finale van NoXCuse met hun sensibilis­eringsfilm­pje over darmkanker.
FOTO PATRICK DE ROO Leerlingen Milan, Aaron en Oscar haalden de finale van NoXCuse met hun sensibilis­eringsfilm­pje over darmkanker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium