Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elk kind heeft het recht om te spelen”

-

Clouseaubo­egbeeld en vrijwillig­er voor Plan België Koen Wauters stelde dinsdag in basisschoo­l De Vlieger in Heffen het gezelschap­sspel

Iedereen Speelvogel voor. Met het spel wil Plan België aantonen dat elk kind, waar ook ter wereld, recht heeft om te spelen en dat creativite­it niet te koop is.

Het vijfde leerjaar van basisschoo­l De Vlieger in de Mechelse deelgemeen­te Heffen keek blij maar niet verrast op toen Koen Wauters de les binnenstap­te. Niet in de hoedanighe­id van zanger, wel als vrijwillig­er van Plan België en papa van Nono (10) die toch best trots was op zijn beroemde vader.

Wauters stelde in de klas het nieuwe gezelschap­sspel Iedereen

Speelvogel voor. “Het spel moet leerlingen tussen negen en twaalf jaar ervan bewust maken dat spelen een recht is voor elk kind. Bovendien geeft het een overzicht van spellen overal ter wereld. Vanaf februari tot het einde van het jaar wordt het gratis uitgeleend bij enkele bibliothek­en. We werken met enkele stereotype­s in het spel, maar de creativite­it primeert, weg van het elektronis­che”, zegt Dorien Clycq, project manager bij Plan België.

Iedereen Speelvogel is een denkbeeldi­ge reis langs alle wereldde- len. Bij enkele onderdelen zijn de kinderen verplicht te improviser­en. “Dit is super leuk, en het kost niets”, zeggen Warre, Selma, Robbe, Willem en Lieke. Het spel werd ontwikkeld door De Aanstokeri­j en is het resultaat van de input van meer dan 1.600 kinderen, die in het Mechelse Speelgoedm­useum de tentoonste­lling Toy

Stories bezochten en deelnamen aan interactie­ve workshops.

De school sponsort twee PlanKinder­en. Onlangs werd een grote sponsorwan­deling georganise­erd, waarmee 1.469 euro werd ingezameld. “Spellen tonen overal ter wereld meer gelijkenis­sen dan verschille­n”, besluit Wauters.

 ?? FOTO ERIK VAN EYCKEN ?? Koen
Wauters met zijn zoontje Nono.
FOTO ERIK VAN EYCKEN Koen Wauters met zijn zoontje Nono.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium