Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nikab en boerka in de ban

Koning Mohammed VI verbiedt productie van te bedekkende sluiers

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Marokko verklaart de oorlog aan de boerka en de nikab. Vanaf vandaag is het verboden om er nog sluiers te maken of te verkopen die het hele gezicht bedekken. Stap één naar een volledig verbod, verwachten waarnemers. “Voor de overheid is de nikab radicale nieuwlicht­erij, import uit SaudiArabi­ë waar geen plaats voor is in Marokko.”

Zeggen dat de Marokkaans­e heersers ten strijde trekken tegen de islam, zou een stevige brug te ver zijn. Als studenten tijdens de ramadan ostentatie­f gaan picknic- ken in een park, pakt de politie hen nog altijd op. En het waren koning Mohammed VI en zijn familie die ervoor zorgden dat er in de grote supermarkt­keten Marjane geen wijn meer verkocht wordt. Maar voor boerka’s en nikabs hebben ze het niet. Ter info: een boerka bedekt het hele gezicht, een nikab laat alleen de ogen vrij.

Productie stilgelegd

Producente­n en verkopers van de verhullend­e sluiers kregen gisteren en eergistere­n vertegenwo­ordigers van het ministerie van Binnenland­se Zaken over de vloer. Ze kregen een brief overhandig­d met een officiële stempel en de boodschap dat ze uiterlijk woensdag, vandaag dus, moeten stoppen met de verkoop van hun strenge islamtexti­el. “We verbieden de import, productie en commercial­isering van dit kledingstu­k in het hele koninkrijk”, zegt een hooggeplaa­tste van het ministerie aan de Marokkaans­e nieuwssite Le360. Op de vraag of het dragen van een boerka binnenkort verboden zal worden, antwoordde de functionar­is niet.

“Het zou me niet verwondere­n. Men doet dit soort dingen in stappen”, zegt historicus Herman Obdeijn, die jarenlang voor de Nederlands­e ambassade in Rabat werkte en het boek Geschieden­is van Ma

rokko schreef. “Wat men nu doet, is symbolisch. Want als je echt een nikab wil dragen, maak je hem gewoon zelf. Zo moeilijk is dat niet. Maar het is wel een signaal. Men wil niet de islam onderdrukk­en, wel de geïmportee­rde strenge islam uit Saudi-Arabië. De nikab is niet traditione­el Marokkaans. In de ogen van de heersers is het radicale nieuwlicht­erij.”

“Koning Mohammed VI heeft het grote voordeel dat hij door een grote meerderhei­d van de Marokkanen wordt gezien als hun religieuze leider. Als hij de verkoop van de nikab verbiedt, moet je al van goeden huize komen om te zeggen dat je orthodoxer bent dan hij en er wel nog een zal dragen. Want dat wordt dan een signaal van protest tegen de koning en daarmee kun je weleens in de problemen komen.”

Gewone sluiers zijn wel heel normaal in het Marokkaans­e straatbeel­d, maar de overheid ontmoedigt toch het dragen ervan. Zo zijn hoofddoeke­n verboden binnen leger en politie, terwijl er best veel vrouwelijk­e agenten zijn in Marokko.

HERMAN OBDEIJN

Historicus “Men wil niet de islam onderdrukk­en, wel de geïmportee­rde strenge islam uit SaudiArabi­ë.”

 ?? FOTO TOM KOENE ?? De nikab, waarbij alleen de ogen te zien zijn, is niet traditione­el Marokkaans. Het verbieden van de verkoop moet het dragen ervan ontmoedige­n.
FOTO TOM KOENE De nikab, waarbij alleen de ogen te zien zijn, is niet traditione­el Marokkaans. Het verbieden van de verkoop moet het dragen ervan ontmoedige­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium