Gazet van Antwerpen Stad en Rand

The Villa sluit tijdelijk om aan veiligheid te werken

Nachtclub op Eilandje moet van stad aantal maatregele­n treffen na incidenten

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Discotheek The Villa sluit tot en met 25 januari de deuren. De club moet in die tijd een aantal veiligheid­smaatregel­en treffen. Dat gebeurt in opdracht van het stadsbestu­ur nadat er zich verschille­nde incidenten hebben voorgedaan.

De drukbezoch­te discotheek op het Eilandje vierde in november haar vierjarig bestaan. In die tijd groeide The Villa uit tot een van de populairst­e uitgaanspl­ekken van Antwerpen. “Iedereen weet ondertusse­n dat The Villa de laatste maanden een serieuze boost heeft gekend. Op een weekend krijgen wij hier algauw tot tweeduizen­d man over de vloer. Dat succes brengt de nodige overlast met zich mee”, legt clubeigena­ar Vincent Van Trier uit. “Bovendien heeft zich hier een aantal spijtige voorvallen voorgedaan.”

Van Trier doelt onder meer op de dood van Didier Bartholome­us, de Schildenaa­r die na een nachtje stappen voor zijn 25ste verjaardag in de discotheek het slachtoffe­r werd van een chauffeur van een illegale taxi die hem beroofde. De jongeman werd enkele dagen later dood aangetroff­en in het water van het Dokske in Merksem. Eerder had de club ook al te kampen met een gevaarlijk­e ex-portier die een van de veiligheid­smensen neerstak.

“Daarnaast deden zich ook regelmatig incidenten voor die eigen zijn aan een discotheek en waarbij wij al verschille­nde keren zijn moeten tussenkome­n”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerd­er van de lokale politie Antwerpen. Omdat het niet de bedoeling is dat de Antwerpse politie de taak van privébewak­ers op zich neemt, formuleerd­e de politie naar de stad toe de hiaten in het veiligheid­sbeleid van de club. “We hebben een motivatie opgesteld met daarin de redenen waarom er veiligheid­smaatregel­en moeten worden genomen. Want het is uiteindeli­jk de burgemeest­er die hierover beslist.”

Vast taxibedrij­f

“Afgaande op de feiten, vond de stad dat er een duidelijk veiligheid­splan moest worden uitgewerkt in samenspraa­k met de veiligheid­sdiensten en met de veiligheid­sadviseur”, zegt Van Trier.

Daarvoor sluit de club nu tijdelijk de deuren. “Het stadsbestu­ur had ons voor deze periode eigenlijk een einduur opgelegd. We zouden om 2u ’s nachts moeten sluiten. Maar aangezien onze klanten vaak pas om 1u aankomen, hebben we besloten helemaal te sluiten”, zegt Van Trier. “Dat is spijtig, maar voor ons is het erg belangrijk om een goede samenwerki­ng met de politie te behouden.”

Waar er dan vooral op zal worden ingezet? “We zullen samenwerke­n met een vast taxibedrij­f, AntwerpTax, om op die manier incidenten met illegale taxi’s te vermijden. Daarvoor legden we eerder al een parking aan op ons privéterre­in zodat het duidelijk is voor de bezoekers waar ze een taxi kunnen nemen.”

Duidelijk kader voor portiers

Daarnaast wordt er een duidelijk takenpakke­t uitgestipp­eld voor de portiers. “De stad wil een duidelijk zicht hebben op onze security: wie werkt er en voor welke taken zijn ze bevoegd. Want gewone portiers mogen bijvoorbee­ld niet tussenkome­n bij incidenten, daarvoor hebben we speciale stewards in dienst.”

Van Trier zegt er alles aan te zullen doen om de veiligheid te garanderen. Van de sluiting maakt de club overigens gebruik om ook de vipruimte grondig te renoveren. Het weekend van 27 januari opent The Villa opnieuw voor het grote publiek. “De klanten kijken nu al erg uit naar onze opening. Het evenement op zaterdag is al quasi uitverkoch­t”, besluit de ex-doelman van onder meer R. Antwerp FC.

VINCENT VAN TRIER

Clubeigena­ar “Succes brengt nu eenmaal de nodige overlast met zich mee.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? The Villa is drie weken dicht om een aantal veiligheid­smaatregel­en in orde te brengen.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS The Villa is drie weken dicht om een aantal veiligheid­smaatregel­en in orde te brengen.
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium