Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijftigplu­ssers helpen allochtone­n aan een job

Vzw Duo for a Job komt na successen in Brussel nu ook naar Antwerpen

- CHRISTOF WILLOCX

Vijftigplu­ssers die werkloze jongeren van allochtone origine intensief begeleiden naar een job. Dat is het project dat de vzw Duo for a Job vandaag opstart in Antwerpen.

De vzw Duo for a Job boekte de voorbije drie jaar al succes in Brussel. Bijna vijfhonder­d werkloze jongeren van allochtone origine werden er in hun zoektocht naar werk elke week intensief begeleid door een vijftigplu­sser. Binnen het jaar na de start van de samenwerki­ng had meer dan de helft van de vijfhonder­d Brusselse jongeren een job. “Dat is een mooi resultaat dat we nu ook in Antwerpen willen bereiken”, zegt Carlos Rovzar, die pas is aangesteld als regiocoörd­inator van de vzw Duo for a Job in Antwerpen. “We starten daarom woensdag in de Winkelhaak in Antwerpen met een eerste infomoment waarop vijftigplu­ssers informatie krijgen over ons project. De vijftigplu­ssers moeten de werkloze jongeren gedurende zes maanden elke week twee à drie uur begeleiden. Ze worden er niet voor betaald. Onze middelen zijn nu eenmaal beperkt. We mikken op gepensione­erden, maar ook op mensen die vandaag nog werknemer of zelfstandi­ge zijn.”

Donderdag organiseer­t Duo for a Job ook een eerste infomoment voor jongeren. Ze moeten tussen 18 en 30 jaar zijn, zich hebben ingeschrev­en bij de VDAB én allochtone roots hebben. “Dat is de groep die het moeilijkst een job vindt op de arbeidsmar­kt”, zegt Carlos Rovzar. “Veel allochtone jongeren kunnen niet terugvalle­n op een netwerk en hun diploma’s worden in België dikwijls niet erkend.”

Steun van bpost

Duo for a Job wordt financieel gesteund door enkele privébedri­jven, waaronder bpost en BNP Paribas Fortis. Beide bedrijven sporen de vijftigplu­ssers onder hun werknemers actief aan om deel te nemen aan het project. Bij BNP Paribas Fortis gebeurt dat voorlopig enkel in Brussel, maar bpost maakt er nu ook reclame voor bij haar oudere werknemers in Antwerpen. “Wij willen kansen geven aan iedereen. Dit project past in die filosofie”, zegt Barbara Van Speybroeck, woordvoers­ter van bpost. “Werknemers van bpost die geïnteress­eerd zijn, spenderen maximaal twee uur per week aan de begeleidin­g van een allochtone werkzoeken­de naar eender welke job, dus niet per se bij bpost. De meeste van onze werknemers doen het tijdens hun lunchpauze of kiezen de uren in samenspraa­k met hun manager.”

Strenge selectiepr­ocedure

De vijftigplu­ssers die deelnemen aan Duo for a Job moeten een stevige selectiepr­ocedure doorlopen. “Ze krijgen eerst uitleg tijdens een infosessie, komen daarna een uur tot anderhalf uur op interview en worden uiteindeli­jk gekoppeld aan een jongere die dezelfde interesses heeft”, zegt Carlos Rovzar. “Daarna krijgt de vijftigplu­sser een vorming van vier dagen. Daarin leert hij onder meer welke Antwerpse instanties een jongere aan een job kunnen helpen, welk parcours vluchtelin­gen in België afleggen vooraleer ze worden erkend en hoe een cv en een sollicitat­iebrief er moeten uitzien. Ook nadat de vijftigplu­sser en een jongere worden gekoppeld, worden ze intensief begeleid door een coördinato­r van onze vzw. Daarnaast kunnen jongeren tijdens het proces gratis naar specialist­en gaan, zoals een logopedist of een medewerker van een personeels­dienst van een bedrijf die extra sollicitat­ietips kan geven. Door onze aanpak maakt een allochtone jongere veel meer kans om een job te vinden.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Carlos Rovzar, de Antwerpse regiocoörd­inator van vzw Duo for a Job.
FOTO PATRICK DE ROO Carlos Rovzar, de Antwerpse regiocoörd­inator van vzw Duo for a Job.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium