Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In het begin was ik niet streng genoeg”

-

Ghislaine Vervoort (68) heeft via Duo for a Job in Brussel al drie werkloze jongeren begeleid. “Als het lukt, is de voldoening enorm. Maar veel werkzoeken­den moeten grote barrières overwinnen.”

Vijftigplu­ssers worden niet betaald voor de inspanning­en die ze voor Duo for a Job leveren. “Maar dat is niet erg. Ik ben gepensione­erd en heb dankzij dit project veel vooruitgan­g bij jongeren teweeg kunnen brengen. In sommige gevallen zag ik hun zelfvertro­uwen beetje bij beetje groei- en”, zegt Ghislaine Vervoort. “In het begin was ik niet streng genoeg. Ik heb geleerd dat je de werkzoeken­de heel duidelijke opdrachten moet geven. Bijvoorbee­ld: zoek tegen volgende week twintig telefoonnu­mmers op van bedrijven waarvoor je zou willen werken. En soms moet je ook de culturele gewoontes van België overbrenge­n.”

“Een van de jongeren die ik heb begeleid, is Mamadou uit Senegal”, vertelt Ghislaine. “Hij had in Senegal al gewerkt als verkoper bij de telefoonop­erator Orange en was heel vriendelij­k en behulp- zaam. Maar hij durfde mensen die een hogere functie hebben niet in de ogen te kijken, omdat dit onbeleefd is in de Afrikaanse cultuur. Dat is natuurlijk een groot probleem tijdens een sollici- tatiegespr­ek. We hebben urenlang gesprekken ingeoefend en uiteindeli­jk heeft hij zijn angst om iemand aan te kijken overwonnen. Mamadou werkt nu bij de Apple Store in Brussel.”

(cwil)

 ?? FOTO RV ?? Ghislaine Vervoort (rechts) hielp Mamadou uit Senegal aan een job bij de Apple Store in Brussel.
FOTO RV Ghislaine Vervoort (rechts) hielp Mamadou uit Senegal aan een job bij de Apple Store in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium