Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maritiem museum moet levend verhaal worden”

Cultuursch­epen Bastiaens wil eerst lijst van maritiem erfgoed maken

- PAUL VERBRAEKEN

De mijnenvege­r Oudenaarde en het lichtschip Westhinder zijn nog in goede staat en zeker niet bedreigd. Maar beschermd zijn ze niet. Of ze in het maritiem museum terecht zullen komen, is nog onduidelij­k.” Met die vaststelli­ngen reageert cultuursch­epen Caroline Bastiaens (CD&V) op de oproep van Patrick Van den Bulck gisteren in uw krant om aandacht te hebben voor het drijvend maritiem erfgoed in de haven van Antwerpen.

En zeker dan voor de mijnenvege­r M477 Oudenaarde en het lichtschip Westhinder waarover geruchten de ronde doen. “Beide schepen zijn geen eigendom van het MAS, maar werden jaren geleden in bruikleen gegeven door de eigenaars”, zegt Bastiaens, die in november de bevoegdhed­en van haar voorganger Philip Heylen overnam. “Voor de Oudenaarde is dat Defensie, voor het lichtschip is dat de DAB Vloot. Geen van beide schepen is tot dusver beschermd, maar de stad doet er wel alles aan om ze – samen met tal van vrijwillig­ers – te onderhoude­n. Op vraag van de stad heeft de DAB Vloot de Westhinder nog in november door duikers laten controlere­n. Het schip bleek in uitstekend­e conditie, na een sociaal restaurati­eproject in 2008. Wat de mijnenvege­r Oudenaarde betreft, heeft de stad begin 2015 een brief gericht aan Defensie met de vraag om eens samen te zitten om over de toekomst te spreken. Defensie heeft daar welwillend op geantwoord en vorige zomer zijn er contacten geweest. Maar alles hangt af van de invulling die we uiteindeli­jk zullen geven aan het geplande maritiem museum aan de droogdokke­n aan het Kattendijk­dok.”

Schepen Bastiaens herinnert eraan dat het de bedoeling blijft om in de volgende legislatuu­r een nieuw maritiem museum te realiseren. Daartoe is vorig jaar al een wedstrijd gelanceerd. Die oproep is via de Vlaamse Bouwmeeste­r gebeurd en de kandidaats­tellingen liepen tot 28 augustus 2016. De eigenlijke toewijzing van de opdracht aan de ontwerpers is gepland in juli dit jaar. De toewijzing van de uitvoering zou in oktober 2019 moeten gebeuren.

Dat is één kant van het verhaal. “Ik ben blij met de oproep van Patrick Van den Bulck”, stelt Bastiaens. “Dat maritiem erfgoed zit in het DNA van de stad. Er zijn tal van vrijwillig­ers om dat erfgoed in stand te houden, maar we moeten tot een realistisc­h perspectie­f komen. We zullen dus een juiste collectie moeten samenstell­en en definiëren welke boten we effectief willen bewaren en hoe we deze dan toegankeli­jk zullen maken. Daar is het decreet van ministerpr­esident Bourgeois (N-VA) – die hiervoor bevoegd is – cruciaal en staan we zelfs verder dan in de buurlanden. Die lijst komt er wellicht nog deze legislatuu­r. Ik wil in elk geval dat dit museum een levend verhaal wordt zoals het Red Star Line Museum met een duidelijk sociale context én volledig toegankeli­jk.”

CAROLINE BASTIAENS Antwerps cultuursch­epen (CD&V) ‘‘Het maritiem museum moet zoals het Red Star Line Museum een duidelijke sociale context hebben.’’

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Caroline Bastiaens bij de M477 Oudenaarde: “We moeten een juiste collectie samenstell­en voor het maritiem museum.”
FOTO PATRICK DE ROO Caroline Bastiaens bij de M477 Oudenaarde: “We moeten een juiste collectie samenstell­en voor het maritiem museum.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium