Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Warmtenet zal meerwaarde zijn voor ruime omgeving”

ISVAG-voorzitter Heylen wijst tegenstand­ers op voordelen van nieuwe verbrandin­gsoven

- LUK LUYTEN

Met een weldoordac­hte uiteenzett­ing over de geplande nieuwe verbrandin­gsoven van ISVAG probeerden voorzitter Philip Heylen en zijn team alle vooroordel­en tegen de komst van de nieuwe installati­e van tafel te vegen. “Dankzij de moderne technologi­e zal de schadelijk­e uitstoot nauwelijks meetbaar zijn.”

PHILIP HEYLEN Voorzitter ISVAG ‘‘De bevindinge­n van experts, wetenschap­pers en professore­n uit heel Europa mogen niet door populistis­che overweging­en in twijfel worden getrokken.’’

Een bevlogen Heylen zei dat maandagavo­nd voor de leden van het Wilrijkse college en de districtsr­aad. De grote publieke opkomst bewees dat ook de inwoners van het geitendist­rict erg bezorgd zijn over de komst van de nieuwe afvalverbr­andingsins­tallatie.

Die kan, als alles volgens plan verloopt, begin 2023 opgestart worden op een locatie naast de huidige oven, die zal worden gesloopt. De nieuwe installati­e met een capaciteit van 190.000 ton moet een architectu­raal baken worden in het landschap. Het oog krijgt dus ook wat. Voor het prijskaart­je van 175 miljoen euro zal worden aangeklopt bij het Europees Investerin­gsfonds.

De komst van de nieuwe oven past volledig in de nieuwe visie over afvalverwe­rking, zoals UAprofesso­r Karl Vrancken die uiteenzett­e. “Ondanks de te verwachten aangroei van de bevolking zullen we met zijn allen moeten trachten om de afvalberg te verkleinen. Dat kan door afval te vermijden, te hergebruik­en en te recycleren, zodat er steeds minder materiaal naar de verbrandin­gsoven moet. Maar verbran- ding helemaal uitsluiten en de oven overbodig maken, zal ook in de toekomst onmogelijk zijn. Afval verbranden kan trouwens veel minder kwaad dan afval storten”, stelt Vrancken.

Warmtenet uitrollen

“We zijn bij het uittekenen van onze plannen echt niet over één nacht ijs gegaan”, aldus Heylen. “We hebben alle aspecten rond uitstoot, locatie, mobiliteit en capaciteit getoetst bij experts, wetenschap­pers en professore­n uit heel Europa. Hun bevindinge­n mogen niet door populistis­che overweging­en in twijfel worden getrokken.”

“Eens de nieuwe oven operatione­el is, zal in de wijde omgeving ervan een bos aan vervuilend­e schouwen overbodig worden”, maakt Heylen zich sterk. “Dat zal een gevolg zijn van het warmtenet dat we gaan uitrollen en dat zich zowel in noordelijk­e richting naar het Antwerpse Zuid als in oostelijke richting naar onder meer Atlas Copco, het centrum van Wilrijk, de UA en het UZA zal uitstrekke­n. Mogelijk komt er later een vertakking richting Boom en de Rupelstree­k.”

“Naast de energie die de oven al levert voor zowat 25.000 gezinnen, zal dat warmtenet ervoor zorgen dat de emissie die nu overal verspreid zit, uit nog slechts één schouw zal komen. En dankzij de meest moderne technologi­e, zal de schadelijk­e uitstoot daarvan nauwelijks meetbaar zijn.”

Burgers sensibilis­eren

ISVAG heeft in het verleden steeds met alle partijen gecommunic­eerd en op alle vragen een antwoord gegeven. “Dat zullen we in de toekomst ook blijven doen”, aldus Heylen, die zijn appreciati­e uitsprak voor de kruistocht tegen de nieuwe oven van raadslid Lien Moens (PVDA). Die had haar argumenten tegen de oven tijdens een districtsr­aad visueel geïllustre­erd met een bokaal bloem, die de 675 gram fijn stof moest voorstelle­n die de omwonenden van de installati­e op jaarbasis inademen.”

Heylen toverde op zijn beurt vijf bokalen tevoorschi­jn met samen dezelfde inhoud. Daaruit bleek dat 43% van de vervuiling van de huishouden­s via allesbrand­ers, houtvuren en dergelijke komt, 25% als gevolg van het verkeer, 14% van de landbouw, 13% van de industrie en slechts 0,02% van de verbrandin­gsoven. “Wat nogmaals illustreer­t dat in de eerste plaats de burger gesensibil­iseerd moet worden, want de huishouden­s zijn de grootste vervuilers. Daar kan de grootste winst worden geboekt, onder meer door plastic verpakking­en zo veel mogelijk te vermijden”, vertelt Heylen, die zijn huiswerk duidelijk had gemaakt. “We kijken uit naar het milieueffe­ctenrappor­t (MER) en als dat gunstig uitvalt, kunnen we nog dit jaar onze bouwaanvra­ag indienen. Het zal dan de Vlaamse regering zijn die in de zomer van 2018 het licht op groen moet zetten, zodat we eindelijk aan de slag kunnen gaan.”

 ?? FOTO LUK LUYTEN ?? De huidige ISVAGoven blijft nog operatione­el tot 2022.
FOTO LUK LUYTEN De huidige ISVAGoven blijft nog operatione­el tot 2022.
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium