Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan zeker nog mee”

Frans Darden (88) is oudste dartsspele­r van ons land

- JAN BOEY

Frans Darden (88) uit Wilrijk is al jaren een vaste waarde in het dartsteam van Rupel Darts, dat het Boomse café Biljart als thuishaven heeft. Hij moet zowat de oudste speler zijn die ons land rijk is. In een vorig leven was hij nog tweevoudig Belgisch kampioen turnen.

Frans Darden is met zijn 88 lentes een fenomeen in de Belgische dartswerel­d. “Met mijn vriend Jean Guldentop rolde ik rond mijn vijftigste in het dartswerel­dje. Dat begon heel bescheiden. Goed 35 jaar geleden werd darts in het Antwerpse geïntroduc­eerd op café. Van het een kwam het ander en we sloten ons aan bij de club Special in Hoboken”, vertelt de kranige tachtiger, die in een ver verleden nog tweevoudig Belgisch kampioen turnen was. “Ik pakte in de jaren vijftig net naast de olympische selectie voor Helsinki.”

Fysiek kan Frans het allemaal nog goed aan, al geeft hij toe wat recuperati­e nodig te hebben als de matchen uitlopen tot 2u ’s nachts. “Ik heb een vast ritueel ontwikkeld als ik op vrijdagavo­nd aan competitie doe. In de namiddag doe ik een stevig dutje, waarna ik een bad neem en eet. Dan rij ik naar café Biljart, waar we onze thuiswedst­rijden spelen”, vertelt hij.

Vriendscha­p

In de beginperio­de werd er nog niet veel getraind. “Daar kwam enkele jaren geleden veranderin­g in. Nu train ik elke dag een uur om mijn spieren in conditie te houden”, zegt Darden, die vijftien jaar geleden Dirk Huygens leerde kennen. Die maakte jaren geleden mee de overstap naar Rupel Darts in café Biljart. Daar speelde hij al twee keer kampioen. Vandaag spelen ze in tweede gewestelij­ke. “Nee, ik ben geen topper, maar kan zeker wel mee. Het hoogste dat ik speelde, is eerste gewestelij­ke. Zolang het gaat, blijf ik in Boom spelen. Deze ploeg hangt aan elkaar door vriendscha­p en plezier. Wat moet een mens nog meer hebben?”

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Frans Darden met Rupel Dartsploeg­genoten Dirk Huygens (links), secretaris Rosita Van Oorschot en voorzitter Marc Van de Voorde (rechts).
FOTO JAN BOEY Frans Darden met Rupel Dartsploeg­genoten Dirk Huygens (links), secretaris Rosita Van Oorschot en voorzitter Marc Van de Voorde (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium