Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gelieve tijdig te sterven

De spoeddiens­ten in Engeland verkeren in een “humanitair­e crisis”, zegt het Rode Kruis. De regering ontkent, maar het is duidelijke dat het niet goed gaat in de ziekenhuiz­en.

- DOMINIQUE MINTEN

Afgelopen weekend kon het Britse Rode Kruis het niet meer aanzien. “Onze Nationale Gezondheid­szorg (NHS) verkeert in een humanitair­e crisis”, liet de hulporgani­satie weten. Omdat de spoeddiens­ten van de grote NHS-ziekenhuiz­en de toeloop van patiënten niet meer aankonden, besliste het Rode Kruis eigen vrijwillig­ers in te zetten.

Omdat de ziekenhuiz­en de afgelopen weken werden overspoeld, moesten zelfs patiënten die niet in staat waren voor zichzelf te zorgen, terug naar huis. “We hebben mensen gezien die zonder kleren naar huis werden gestuurd, of die thuis zijn gevallen en dagen zonder hulp zijn blijven liggen”, aldus Mike Adamson, het hoofd van het Britse Rode Kruis. “Anderen waren al dagen niet gewassen omdat de sociale dienst overboekt is.”

Crisis komt niet onverwacht

De noodkreet viel niet op een koude steen. Premier Theresa May probeerde zondag nog te ontkennen dat er veel aan de hand was, maar haar minister voor Gezondheid­szorg, Jeremy Hunt, klonk gisteren al iets ongeruster. Van een algemene crisis wilde ook hij niet spreken, maar hij gaf toe dat “in enkele ziekenhuiz­en de problemen zeer ernstig zijn.” Maar, voegde hij eraan toe: “De meerderhei­d van de ziekenhuiz­en presteert zelfs iets beter dan voorheen.”

Toch komt deze crisis niet onverwacht. In november al lekte een nota uit waarin de NHS-ziekenhuiz­en de opdracht hadden gekregen duizenden patiënten te ont- slaan en operaties door te geven aan privézieke­nhuizen.

140 keer gesloten

In Engeland worden spoeddiens­ten elk jaar in aanloop naar de kerstvakan­tie overspoeld door patiënten. De maatregele­n waren bedoeld om de grootste proble-

men te voorkomen, maar ze hebben duidelijk niet geholpen. Integendee­l, ze hebben het gevoel van crisis die al enkele jaren boven de zo geroemde National Health Service hangt, alleen maar versterkt.

Dat de toestand de afgelopen maand bijzonder ernstig was, blijkt uit harde cijfers. In december bleven de deuren van de spoeddiens­ten 140 keer gesloten omdat het ziekenhuis al overvol lag. Eén NHS-bestuur op drie heeft al gewaarschu­wd dat het vreest de toeloop van patiënten niet meer aan te kunnen.

Vandaag bracht de BBC een reportage waarin ze de menselijke kostprijs schetst in vijf NHS-ziekenhuiz­en. Aan het woord komt Simon, een 67-jarige kankerpati­ent, wiens operatie al twee keer is uitgesteld omdat er een spoedproce­dure is tussengeko­men. Hij krijgt ook te horen dat hij “in competitie voor een bed is met een 78-jarige kritisch zieke”.

“Als hij sterft, is het bed voor mij”, zegt Simon die zichzelf bij die gedachte “een beetje schuldig voelt.”

Paradepaar­dje

De NHS is altijd het paradepaar­dje van de Britse overheid geweest. De National Health Service garandeerd­e elke Brit gratis gezondheid­szorg en daar zijn ze erg trots op. Oud-premier David Cameron voerde een draconisch besparings­beleid, maar de gezondheid­szorg probeerde hij te sparen.

Toch ontsnapte de dienst niet aan de bezuinigin­gen. Veel ziekenhuiz­en staan in het rood en spoeddiens­ten moesten fuse- ren. “Bovendien is er wel erg fors bespaard bij de sociale diensten”, zegt Myriam Groessens, een Belgische arts die al twintig jaar in Engeland werkt. “Vooral de thuiszorg voelt de gevolgen. En die dienst kon al met moeite de oudere generatie ondersteun­en. Die twee elementen samen zetten de deur open voor miserie.”

En het leed lijkt nog niet geleden. May zegt dat de NHS meer geld krijgt dan ooit tevoren, maar de vakbonden zeggen dat er tegen 2020 20 miljard pond bespaard moet worden.

Groessens: “Zeker is dat de moraal bij jonge artsen laag is. Velen trekken naar het buitenland of stoppen met geneeskund­e. Die studie wordt minder interessan­t omdat de studiekost­en almaar oplopen, waardoor ze met meer schulden een praktijk moeten instappen.”

“Voor verschille­nde specialisa­ties – waar er al tekorten zijn – wordt de druk op de achterblij­vers erg hoog. Er is ook een tekort aan verplegend personeel. Daar worden nu veel Oost-Europeanen ingeschake­ld, maar wat als na de Brexit de deur voor hen dichtgaat?”

De NHS was trouwens een belangrijk­e speler in het Brexit-debat. Een van de belangrijk­ste argumenten van de voorstande­rs van een Brexit was dat er bij een uitstap uit de EU “elke week 350 miljoen pond bespaard kon worden”, want zoveel Brits geld vloeit er naar de EU. De Brexiters zien dat geld naar de gezondheid­szorg gaan.

 ?? FOTO AFP ?? Noodkreet van overwerkte jonge dokters (door onderbezet­ting) bij een stakingsac­tie in Manchester: “Red onze nationale gezondheid­szorg.”
FOTO AFP Noodkreet van overwerkte jonge dokters (door onderbezet­ting) bij een stakingsac­tie in Manchester: “Red onze nationale gezondheid­szorg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium