Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KMSKA koopt Antoon van Dyck voor ‘prikje’

KMSKA vult collectie aan met belangrijk vroeg werk van Antoon van Dyck

- JO VAN BEYLEN

Een koopje, zo noemt cultuurmin­ister Sven Gatz het olieverfsc­hilderij van de piepjonge Antoon van Dyck dat het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen verwerft via het Vlaamse Topstukken­fonds. Het werk moet een blikvanger worden wanneer het KMSKA na de verbouwing heropent.

“Het gebeurt niet alle dagen dat de Vlaamse overheid een werk aankoopt van een oude Vlaamse meester. Het is een zeldzaam en onmisbaar werk, dat een lacune in de verzamelin­g van het Museum voor Schone Kunsten opvult. We hebben er goed aan gedaan om dit type werk voor een redelijke prijs voor ons openbaar kunstbezit te verwerven”, zei Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld)

gisteren bij de onthulling van Studie van een oude man met baard in profiel naar links.

Eind vorig jaar ontdekte Nico Van Hout, conservato­r van het KMSKA, dat het werk te koop stond in de Londense kunsthande­l Agnew’s. Hij trok samen met hoofdconse­rvator Manfred Sellink naar Londen. Ze waren onmiddelli­jk overtuigd van het belang van het werk.

“We namen een optie zonder de zekerheid dat we het zouden kunnen kopen”, glimlacht Sellink. Na gunstig advies van de Topstukken­raad en externe experts, gaf minister Gatz de opdracht het werk aan te kopen voor 234.000 euro. Een koopje volgens Gatz, want voor een gelijkaard­ige studie door Van Dyck (1599-1641) werd op de internatio­nale markt ooit 10 miljoen dollar betaald.

Tronie

“Van Dyck schilderde de zogenaamde studiekop of tronie in het atelier van zijn leermeeste­r Peter Paul Rubens”, vertelt Van Hout enthousias­t. “Het is een van de weinige soortgelij­ke stukken die tot op de dag van vandaag bewaard gebleven zijn. Van Dyck was op dat moment pas twintig, maar het werk bewijst dat hij ondanks die prille leeftijd al een volleerd schil- der was. Hij bezat een scherp observatie­vermogen en het artistieke talent om met enkele rake penseelstr­eken het gezicht en de kraag van de man vorm te geven. Je ziet als het ware de anatomie onder de huid. Van Dyck was een schilder die met verf voelde.”

Het schilderen van dergelijke kopstudies was in de zestiende en zeventiend­e eeuw een gangbare praktijk in de ateliers van Vlaamse schilders. De koppen werden meermaals gebruikt in historiesc­hilderinge­n. “Het werk van Van Dyck zal een belangrijk­e rol spelen in de herinricht­ing van het nieuwe museum”, zegt Sellink. “Het kan het pronkstuk worden van een thematisch­e opstelling rond het creatiepro­ces van schilders, samen met bijvoorbee­ld ontwerpsch­etsen van Rubens.”

Omdat het KMSKA momenteel gesloten is wegens verbouwing­swerken is de nieuwe aanwinst tijdelijk te bewonderen in het Rockoxhuis in Antwerpen. Het Rockoxhuis zelf sluit vanaf 3 juli de deuren en wordt dan uitgebreid met het aanpalende Frans Snijdershu­is.

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Minister Gatz en Manfred Sellink van het KMSKA bewonderen Studie van een oude man met baard in profiel naar links door Antoon van Dyck. “Dit vroege werk bewijst dat hij ondanks zijn prille leeftijd al een volleerd schilder was.”
FOTO PATRICK DE ROO Minister Gatz en Manfred Sellink van het KMSKA bewonderen Studie van een oude man met baard in profiel naar links door Antoon van Dyck. “Dit vroege werk bewijst dat hij ondanks zijn prille leeftijd al een volleerd schilder was.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium