Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandermeir­en wijzigt weinig maar past wel stijl aan

Kersverse topman verrast over “gefragment­eerde manier van werken” de werken

-

Amper zeven dagen staat Jacques Vandermeir­en alleen aan het roer van de Antwerpse haven, na zich twee maanden in duo met Eddy Bruyninckx ingewerkt te hebben. Maar in zijn eerste toespraak nam hij gisteravon­d geen blad voor de mond. “De havenclans nemen veeleer eerst positie dan dat ze er samen voor gaan.”

In een soort panelgespr­ek met Alfaportvo­orzitter Walter Van Mechelen gaf Jacques Vandermeir­en, de gloednieuw­e CEO van het Havenbedri­jf, maandagavo­nd tijdens de traditione­le nieuwjaars­receptie van de Antwerpse havengemee­nschap alvast zijn eerste indrukken weg. Hij deed dat voor een uitgelezen gezelschap van alles wat naam en betekenis heeft in de havenwerel­d: van ministers, gouverneur, volksverte­genwoordig­ers en haventopme­nsen tot ook de havenvakbo­nden: alles samen zowat 900 genodigden in het Antwerpse Hiltonhote­l: “De Antwerpse haven heeft toch wel een zeer gefragment­eerde manier van werken. Zelfs met verschille­nde clans die niet altijd samenwerke­n en die veeleer eerst positie innemen dan er samen voor te gaan.”

Meer openheid

Vandermeir­en zag niet alleen de niet met elkaar werkende clans, maar ook een “redelijk conservati­eve manier van werken”, oude gewoonten en tradities en “sterke persoonlij­kheden”. Een vriendelij­ke manier, wellicht, om te zeggen: ‘grote ego’s’. Maar Vandermeir­en wees er ook op dat hijzelf niet alleen zijn ervaring uit de energiewer­eld meebrengt, maar tevens zelf actief was als entreprene­ur. “Verwacht geen radicale wijziginge­n, wel een andere stijl en een meer open samenwerki­ng met meer stakeholde­rs”, suste hij.

Onder een groeiend geroezemoe­s van de dorstige receptiega­ngers stelde Alfaport-directeur Stephan Van Fraechem dat de rederijen “perspectie­f moeten hebben op verdere groei”, lees: containerc­apaciteit. Op zijn beurt noemde Cepatopman Paul Valkeniers de regeling rond de wet-Major een goed compromis. “Maar nu is het tijd om initiatiev­en te nemen voor de logistiek.”

Als eerste had havenschep­en Marc Van Peel ernstig-humoristis­ch enkele ‘geboden van de haven’ opgesomd. Zo onder meer: “blijf groeien”. “Dat betekent de aanleg van een Saeftinghe­dok. Dat is uiteraard nodig.” Van Peel vroeg ook dat “het gezond verstand” kansen mag krijgen voor een oplossing van de mobiliteit. Als uitsmijter verwees hij naar het nieuwe Havenhuis: “Een fantastisc­h symbool dat uitdrukt hoe goed

de haven het doet.”

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ?? FOTO WIM HENDRIX PAUL VERBRAEKEN ?? Jacques Vandermeir­en.
FOTO WIM HENDRIX PAUL VERBRAEKEN Jacques Vandermeir­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium