Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kernreacto­r Doel 4 valt opnieuw uit

Kernreacto­r uitgeschak­eld na incident met hoogspanni­ngsnet

- PAUL VERBRAEKEN

De kernreacor Doel 4 is dinsdagnam­iddag onverwacht nog maar eens stilgevall­en op een bijzonder ongelukkig moment. Zowel Electrabel als het FANC zegt dat er geen gevaar voor de veiligheid was. Wel raakte een werknemer zwaargewon­d.

Het kernpark van Doel lijkt er een handje van weg te hebben om op uiterst ongelukkig­e momenten in panne te vallen. Vorig jaar schakelde de ‘scheurtjes­reactor’ Doel 3 eind april zich uit voorzorg plots uit wegens een foute software-interpreta­tie, net op het ogenblik dat de regering in de Kamer discussiee­rde over een Duitse eis om onze kerncentra­les te sluiten.

Gisteren deed de even krachtige ‘sabotagere­actor’ Doel 4 die stunt nog eens over. Toevallig werd gisteren ook in de subcommiss­ie Nucleaire Veiligheid het aangepaste nationaal nucleair veiligheid­splan voorgestel­d. En maandag nog had wethouder (schepen) Arjan van der Weegen (Bergen op Zoom) alle gemeenten van het Nederlands­e West-Brabant opgeroepen tot “massaal protest” tegen het openhouden van Doel.

In die omstandigh­eden moest Engie/Elec- trabel gisteren meedelen dat de 35 jaar oude reactor Doel 4 zichzelf rond 13.30u had uitgeschak­eld na een incident in de machinezaa­l. Daarbij was aanvankeli­jk niet duidelijk wat er gebeurd was.

Verkeerde wind

Pas rond 17u kon Electrabel verduideli­jken dat er “een onregelmat­igheid” had plaatsgevo­nden in de verbinding tussen de centrale en de externe hoogspanni­ngslijn, dus helemaal buiten het nucleaire gedeelte. Daarop schakelde de centrale zich volgens het boekje uit. De nog aanwezige stoom wordt in zulke omstandigh­eden meteen geloosd. Dat gebeurde ook nu. Een deel van die kokend hete waterdamp werd in een ventilatie­gat van de machinezaa­l geblazen. Daarbij raakte één persoon, een werknemer van een onderaanne­mer, zwaargewon­d. De werknemer werd naar het ziekenhuis afgevoerd, maar “is buiten levensgeva­ar”, zegt de woordvoers­ter.

Zowel volgens Engie/Electrabel als volgens het Nucleair Agentschap voor Nucleaire Controle FANC werden de veiligheid­sprocedure­s correct gevolgd en was er op geen enkel ogenblik een risico voor de bevolking. Hoewel de oorzaak van de onregelmat­igheid nog niet bekend is, wordt verwacht dat de centra- le vandaag tegen de middag zal worden heropgesta­rt.

Worstcases­cenario

Het aangepast Nucleair Veiligheid­splan werd aan de gespeciali­seerde kamerleden voorgestel­d. In dat plan worden de lessen van de kernramp van Fukushima verwerkt.

In een eerste reactie noemde milieuorga­nisatie Greenpeace het plan “een ramp op zich”. Volgens Greenpeace gaat het plan slechts uit van een “beperkte ontsnappin­g van radioactiv­iteit” en niet van een worstcases­cenario: een kernsmelti­ng. Tegelijk blijft om praktische redenen de evacuatiez­one beperkt tot tien kilometer. “Want het is te complex en te duur om Antwerpen te evacueren.”

Eveneens in deze context deed de Nederlands­e grensgemee­nte Bergen op Zoom (opnieuw) een oproep om de kerncentra­les in België te sluiten en klacht in te dienen bij Europa. Volgens schepen Van der Weegen wordt Doel geteisterd door “een onverantwo­ord lange reeks incidenten” en gebeurde de verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 “zonder inspraak” van de Nederlands­e grensgemee­nten.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium