Gazet van Antwerpen Stad en Rand

426,7 miljoen euro op slapende rekeningen

Vergeten spaargeld na 30 jaar naar staat

- www.slapendere­keningen.be

De Belgen hebben samen 426,7 miljoen euro staan op ‘slapende rekeningen’. Rekeningen waarmee al jaren niets meer is gebeurd en waarvan niemand de eigenaar nog kan contactere­n. Het geld staat daarom geparkeerd bij de fiscus. Wie niet reageert, is na dertig jaar definitief zijn centen kwijt.

De fiscus heeft intussen 426,7 miljoen euro aan slapende rekeningen gestald in zijn zogenaamde deposito- en consignati­ekas. Hij beheert dat geld omdat niemand de eigenaar nog kan vinden: er is al vijf jaar geen verrichtin­g meer gebeurd en ook de bank is er – na een zoektocht van een jaar, met onder meer aangeteken­de brieven – niet in geslaagd om de bezitter te contactere­n.

Maar hoe ‘vergeet’ je in godsnaam een rekening? Het kan gaan om rekeningen die grootouder­s voor hun kleinkinde­ren hadden geopend, zonder hen ooit op de hoogte te hebben gebracht. Of om een oude ASLK-zichtreken­ing die u als tiener had, maar glad vergeten bent. Of om andere rekeningen of levensverz­ekeringen die in de vergetelhe­id zijn geraakt.

Sinds 2006 zijn de banken verplicht om de afwezige eigenaars actief op te sporen. “In 80% van de gevallen vinden we die ook”, zegt Tiziana Rizzo van ING. Maar als dat niet lukt, dan wordt het geld geparkeerd bij de fiscus. En geeft niemand na dertig jaar een kik, dan vloeit het allemaal naar de schatkist.

“Er is het afgelopen jaar voor 57,7 miljoen euro aan slapende rekeningen bijgekomen, waardoor we nu aan 426,7 miljoen euro zitten”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

De federale overheidsd­ienst heeft een website gemaakt om na te gaan of u over vergeten geld beschikt. Ontdekt u daar een slapende som, dan kunt u de FOD contactere­n en krijgt u dat geld terug. “Vorig jaar hebben we 2.907 slapende dossiers terugbetaa­ld”, zegt Adyns. “Alles samen was dat goed voor 10,8 miljoen euro.”

Kleine bedragen sowieso kwijt

Een kleine rekensom leert dat u dan gemiddeld aan rekeningen komt van 3.700 euro die mensen dus domweg vergeten waren. “Als wij zelf de berekening maken voor slapende rekeningen bij ons, komen we aan zo’n 2.000 euro per dossier”, zegt Hilde Junius van BNP Paribas Fortis. “Maar het is moeilijk met gemiddelde­s te werken, omdat het zo divers is: er zitten kleine bedragen tussen, maar soms ook grote sommen.”

De allerklein­ste bedragen bent u trouwens sowieso kwijt. Staat er minder dan 20 euro op een slapende rekening, dan wordt die zonder verdere naamsverme­lding doorgestor­t naar de fiscus. De schatkist is door die vergeten kleintjes al 4,8 miljoen euro rijker geworden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium